Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Stort värde i årligen återkommande idrottsevenemang

Britta Bodholt och dottern Emma från danska Lystrup är i Göteborg för första gången. De tycker stan har mycket roligt att erbjuda, förutom handbollsmatcherna på Heden. – Vi kommer att komma tillbaka fler gånger, säger Britta Bodholt.

Britta Bodholt och dottern Emma från danska Lystrup är i Göteborg för första gången. De tycker stan har mycket roligt att erbjuda, förutom handbollsmatcherna på Heden.
– Vi kommer att komma tillbaka fler gånger, säger Britta Bodholt.

Just nu spelar 1000-tals barn och ungdomar handboll i Göteborg. Sedan är det dags för Gothia Cup. De årligt återkommande idrottsevenemangen är viktiga för destinationen.

Varje år lockar de årligt återkommande idrottsevenemangen i Göteborg över 200 000 deltagare. Göteborgsvarvet är störst med över 80 000 deltagare i de olika varven, andra är Göteborgsgirot (6 000), Gothia Innebandy Cup (10 000), Midnattsloppet (14 000) och Göteborg Basket Festival (7 000). Dessutom har vi förstås de två stora ungdomsturneringarna i sommar.

Handbollen tidigt ute
Partille Cup är mycket av en föregångare. Det är 46:e året turneringen spelas. Då, 1970, var det 140 lag från åtta nationer. I år, över 1 000 lag från 41 länder. Det blir totalt 21 000 deltagare och nytt rekord i år igen. Lägg till spelare och ledare så förstår du varför det just nu är så många med träningsoverall i stan.
Den 12-19 juli är det dags för Gothia Cup. Turneringen fortsätter också att slå rekord. I år är det 1 755 lag från 75 nationer. Det är 100 lag fler än i fjol. Det innebär att, tillsammans med ledare och medföljande familjer, nära 60 000 personer besöker Göteborg under turneringsveckan.

Bilden av Göteborg
Turneringarna ger värdefulla tillskott för besöksnäringen varje år, men är viktiga även på lång sikt. Att delta i Partille Cup kan vara första gången familjen besöker Göteborg, får en rolig upplevelse – och återkommer.
Likadant med de ungdomar som år efter år deltar. De får en bild av att Göteborg innebär något positivt. Förhoppningsvis vill de återkomma när de själva blir vuxna.

På det sättet är de årligt återkommande idrottsevenemangen ett viktigt verktyg för bilden av Göteborg, lika mycket som att de skapar ekonomi för inblandade föreningar och besöksnäringen.

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.