Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Stjärnkocken som startar nytt i New Yorks mest utsatta stadsdel

Lucas Denton och Claus Meyer driver tillsammans ett socialt projekt med mat som drivkraft att förändra i Brownsville, ett av USA:s mest utsatta områden.

Lucas Denton och Claus Meyer driver tillsammans ett socialt projekt med mat som drivkraft att förändra i Brownsville, ett av USA:s mest utsatta områden.

Claus Meyer grundade världens bästa restaurang och flyttade sedan till New York. Där har han startat ett socialt projekt med restaurangskola och krog i ett av USA:s mest utsatta områden.

Noma i Köpenhamn är en krog som hyllats av gastronomer över hela världen. Men det är historia för Claus Meyer. Den danske stjärnkrögaren har istället flyttat till New York där han bland annat startat en nordisk mathall i anrika Grand Central station med gourmetkrogen Agern som häromdagen fick en stjärna i Michelinguiden, sex månader efter öppningen.

Men det är inte därför som dansken är med på svensk-amerikanska handelskammarens årliga seminarium Green Summit i New York. Det är för att berätta om sitt nyaste projekt; En kockskola med tillhörande restaurang, bageri och kafé i stadsdelen Brownsville i Brooklyn. Ett område som beskrivs som ett av de farligaste i New York och med stora hälsoproblem, ofta på grund av dålig och näringsfattig mat.

Vid sidan av Meyer finns Lucas Denton. De träffades av en slump när Meyer åkte runt i New Yorks mest slitna stadsdelar för att hitta någonstans att starta ett socialt projekt inom sin stiftelse Melting Pot. Som började hemma i Danmark med att starta restaurangutbildning på fängelser.

Tanken var att utbilda fångar i matlagning så att de kunde börja jobba i ett kök när de kom ut.

– Det var ingen enkel sak att övertyga fängelseledningen att dömda mördare skulle fritt få hantera knivar i köket. Men det gick bra och förtroendet fungerade, säger Claus.

Det sociala projektet ska engagera unga människor i Brownsville att skaffa sig en utbildning och börja jobba på restaurang. Efter några månaders hårt arbete och flera hinder på vägen som bland annat handlar om finansiering är man nu framme vid startlinjen.

– Skolan har just startat i liten skala och vi håller på och rekryterar studenter. Senare i år öppnar restaurangen med runt 40 platser och just nu är vi fem personer som jobbar i projektet, säger Denton.

Projektet heter officiellt; Brownsville Community Culinary Center & Neighborhood Eatery. Restaurangen ska vara för människorna i stadsdelen, är tanken.

– Vad vi inte vill ha är restaurangbesökare från andra delar av staden som gör en utflykt, kommer och äter för att sedan åka tillbaka hem igen, säger Claus Meyer.

Naturligtvis har projektet i Brownsville fått rubriker. Konstigt vore det annars. Men Claus Meyer är van. Det liknande projektet i Bolivia har också fått mycket uppmärksamhet. Och krogen Gustu i La Paz räknas som en av Latinamerikas bästa.

Lucas Denton har jobbat i flera välgörenhetsprojekt innan han träffade Claus Meyer. De flesta har varit i områden som liknar Brownsville. Nu är han den som driver skolan och restaurangen framåt. Med mat som ett sätt att höja livskvaliteten i ett område som Brownsville. Om det fungerar där borde det fungera överallt.

– Vi började med att intervjua äldre människor i ett av Brownsvilles bostadsområden om deras matvanor som unga och vad de saknar mest. Det visade sig att ett av de största problemen med deras dåliga kost var brist på bra råvaror, berättar Lucas.

Ett annat problem har varit att hitta en lämplig lokal. Även om Brownsville är ett fattigt område så är det New York, vilket betyder höga priser och svår byråkrati.

För Meyer som vill att saker ska hända snabbt har det varit en frustrerande resa. Men han har en del andra projekt samtidigt. Förutom att bygga en nordisk mathall med stjärnkrog i Grand Central station så har han också köpt in sig i fotbollslaget Nyköbing FC hemma i Danmark och planerar ta dem till Champions League. Det borde inte vara mer osannolikt än att starta en gourmetkrog i La Paz.

Läs mer om projektet i Brownsville i Foodtank eller Grub Street.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.