Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Starkt första kvartal för turismen

Universeum är Sveriges femte största upplevelseanläggning.

Universeum är Sveriges femte största upplevelseanläggning. Satte besöksrekord fyra av de sex senaste månaderna.

Hotellen, Universeum och Landvetter flygplats är några av dem som börjar året med rekordsiffror. Gästnätterna i Göteborg ökade med sju procent första kvartalet och det är utländska gäster som ökar mest.

Under första kvartalet gjordes 771 129 övernattningar på hotell och vandrarhem i Göteborgsregionen – sju procent fler än samma period förra året. Tyskland, Storbritannien, Danmark och USA visar tvåsiffriga ökningar i procent.

Hjulen i besöksnäringen snurrar bra i början av året. Storstäderna med Stockholm i täten har alla haft mycket bra gästsiffror. Men det är givetvis inte bara hotellen som har gått bra.

Universeum, besöksattraktionen vid Korsvägen, har satt rekord fyra av de senaste sex månaderna. Satsningar på nya utställningar, mammutar, Teknoteket samt särskilda program under skolloven har lockat fler besökare än nånsin. Och Universeum är nu den femte största upplevelseanläggningen i Sverige, större än Kolmården och Moderna Museet.

Landvetter flygplats är en annan raket som i april passerade en halv miljon passagerare för första gången. Störst är ökningen av utlandstrafiken, + 30 procent. Detta är till stor del en effekt av att man tog över trafiken från Göteborg City Airport. Men även rensat från den effekten så var ökningen över fyra procent. Samtidigt berättade Dagens Eko i dag om att arbetslösheten bland unga har minskat tydligt. Eftersom många unga får sitt första jobb i besöksnäringen så finns ett samband.

Jämfört med för ett år sedan så har antalet hotellrum i Göteborg ökat med sex procent. Det gjorde att lönsamheten för hotellen pressades i början av året. Men i mars så låg den på samma nivå som 2014.

Nu väntar en hektisk period i maj och juni med flera stora evenemang, konserter och möten. Förra veckan hölls Elfack i Svenska Mässan – en rivstart för maj som fyllde hotellen och krogarna i staden. Sedan kommer GöteborgsVarvet, Summerburst, World of Coffee och Volvo Ocean Race.

Detta kan bli ett bra år för besöksnäringen.

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.