Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Stark start på turiståret 2016

| Inga kommentarer

Sex konserter på Ullevi i juni betyder runt 400 000 åskådare. Bästa Ullevi-året sedan 2009.

Sex konserter på Ullevi i sommar betyder runt 400 000 åskådare. Bästa Ullevi-året sedan 2009.

Det blev en lysande start på året för Göteborg med ökning av gästnätter i januari. Storstäderna fortsätter locka turister och med sex Ullevi-konserter och fulltecknade idrottsevenemang så ser det riktigt bra ut inför sommaren.

År 2015 blev det bästa turiståret någonsin för Göteborg med nära 4,5 miljoner gästnätter på hotell och vandrarhem. En makalös uppgång på 10 procent jämfört med året innan. I januari fortsatte den positiva trenden med en ökning på cirka 13 procent enligt SCB:s och Tillväxtverkets preliminära siffror.

Förra året ökade de utländska turisterna dubbelt så mycket som de svenska, i procent räknat. De viktiga länderna ökade alla; Norge + 6 %, Tyskland + 6 % och Storbritannien + 23%. Dessa tre är Göteborg & Co:s prioriterade utlandsmarknader.

Störst i procent var ökningen från Schweiz (+ 39 %), mycket tack vare en ny flyglinje med Swiss mellan Landvetter och Zürich, och Kina (+ 28 %) som har stort affärsresande till Göteborg men även börjar växa på privatsidan.

Förra året växte turismen till hela Sverige. Allra mest från utlandet. (Källa: Tillväxtverket)

Förra året växte turismen till hela Sverige. Allra mest från utlandet. (Källa: Tillväxtverket)

Internationellt växte också storstadsturismen. Turistmagneterna i Europa, London och Paris, hade runt 100 miljoner övernattningar 2015. Berlin passerade 30 miljoner och Rom strax därunder.

Januari är ingen tongivande månad. Men det finns flera positiva tecken inför resten av året. Här är några av dem: Håkan Hellström och Bruce Springsteen gör fem utsålda konserter på Ullevi. Iron Maidens konsert i juni har fortfarande några biljetter kvar. Bara dessa sex spelningar kommer locka en evenemangspublik på runt 400 000. Det kommer bli det bästa publikåret för Ullevi sedan 2009.

De viktiga årliga evenemangen; GöteborgsVarvet, Gothia Cup och Partille Cup, signalerar alla mycket stort intresse och rekordanmälningar. Det lovar fullbokat på hotell och vandrarhem.

Göteborg & Co har tillsammans med Visit Sweden och Turistrådet Västsverige koncenterat satsningarna på kampanjer och annan marknadsföring utomlands. Det betyder att vi samarbetar mer för att få ut maximal effekt av våra resurser när det gäller de prioriterade länderna.

Redan förra året gav detta bra effekt med ökad kännedom och större medialt genomslag i Storbritannien, Tyskland, Norge, USA och Kina. Årets kampanjer är i startgroparna och i senaste numret av Lonely Planet i Tyskland så hamnar Göteborg på femte plats bland städerna på listan över ”De 14 skönaste city-resorna i Europa”.

Det lovar gott inför fortsättningen av 2016.

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.