Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Sommarvädret i juli lockade till städerna

Helix - 2014 års stora nyhet på Liseberg.

Helix – 2014 års stora nyhet på Liseberg.

I dag släpptes statistiken från Tillväxtverket över gästnätterna på hotell och vandrarhem i juni. Storstadsregionerna lockade många och ökade starkt, Göteborg med 15 procent, medan genomsnittssiffran för hela riket ökade nio procent jämfört med 2014. Men den verkliga succémånaden blir juli.

Juni var en intensiv månad för Göteborgs besöksnäring med Volvo Ocean Race och World of Coffee som de största händelserna. Hela 335 000 besök till Race Village i Frihamnen och drygt 5 000 besökare och utställare till den internationella kaffe-mässan i Svenska Mässan. Båda evenemangen fyllde många hotellrum och restaurangbord.

Först om en månad får vi officiella statistiken för juli, men redan nu kan man slå fast att det varit en mycket stark månad för besöksnäringen. Det märktes när jag i veckan ringde runt till några tongivande i branschen.

För Liseberg inleddes säsongen 2015 med några kalla månader och man jämför sig dessutom med förra året då det fanns en ny stor åkattraktion, Helix, som lockade många besökare till nöjesparken.

– Men vi har faktiskt tagit igen i juli vad vi tappade i maj och juni och ligger nu i nivå med budget. Juli i år har faktiskt varit bättre än förra året, säger Lisebergs VD Andreas Andersen.

Hos grannen Universeum är det också muntert efter en av de bästa månaderna någonsin.

– Vi ökade besökstalen med 27 procent i juli jämfört med 2014. Förra sommaren var rejält varm vilket påverkade oss negativt men i år har det varit en mycket bra säsong hittills, säger Eric Ekblad marknadschef på Universeum.

Hotellen har trots en ökning av kapaciteten i staden haft hög beläggning och bra lönsamhet. Svenska Mässans nya hotelltorn verkar snarast ha dragit ännu mer besökare till Göteborg.

Styrsö island, the Gothenburg archipelago

Skärgården lockar till uteliv och promenader, även om badvädret uteblir.

Också skärgården har haft många besökare i sommar. Trots att det enda solen lyst med är sin frånvaro är det flera dagsbesökare som sökt sig ut.

– Det märks att öarna har öppnat upp och det kommer mycket turister. Det har varit en tråkig sommar vädermässigt, men på längre sikt har det ökat varje månad. Därför är jobbet med att utveckla Göteborgs skärgård så viktigt, säger Ola Tulldahl som driver Pensionat Skäret på Styrsö.

(Ola kan man se här i Tareq Taylors matresa på TV4-play i några dagar till.)

Shopping är en av de stora turistattraktionerna och även där är indikationen en väldigt stark julimånad. Det gäller de flesta butiker och köpcenter.

– Våra preliminära siffror pekar mot en ökning på minst 20 procent i juli och det verkar vara bra ökningar även för andra, säger Dag Agård på NK i Göteborg.

Det är siffror som egentligen inte borde vara möjliga för en så stor enhet som NK. Det dåliga sommarvädret är bara en del av förklaringen, anser Dag:

– Jag tror vi ser resultatet av ett bättre utbud i staden och bättre marknadsföring. Dessutom ökar Göteborg i nivå med eller till och med bättre än Stockholm. Det är en ny situation att vi leder utvecklingen.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.