Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Sommaren i Göteborg med utländsk medias ögon

| Inga kommentarer

West pride

West Pride är en av alla händelser som lockade utländsk media till Göteborg.

Hur Göteborg och Västsverige som resmål beskrivs i media, på bloggar eller i sociala kanaler betyder mycket för destinationen. Därför jobbar Göteborg & Co liksom alla större städer med utlands-PR som en del i bygget av varumärket. Här är några resultat.

Vart reste du senast och varför just dit? Chansen är stor att det var till ett ställe som du kände till därför att du läst om det någonstans eller för att någon du litar på rekommenderade det.

I sommar har Göteborg besökts av en lång rad skribenter som berättar om staden och vad de upplevde här. Ofta är det följden av ett arbete som vi gör tillsammans med Visit Sweden och Turistrådet Västsverige.

Resultatet är publicitet som förra året värderades till 391 miljoner kronor av analysföretaget Whispr. Ibland blir man glatt överraskad av sin egen stad och hur den uppfattas.

Maten

Gastronomiska upplevelser är en stor del av resan för många. Temat mat har vi jobbat med i många år och en av de första matresorna var för en reporter från Financial Times år 2000. Två av sommarens matreportage är:

Food and Travel (UK) som har ett uppslag i senaste magasinet och motsvarande text ligger på webbsidan.

Den som vill öva på sin franska kan läsa Bolero från Schweiz som berättar om fisk och skaldjur i ett flersidigt reportage.

West Pride

HBTQ-media från England har varit här de senaste åren under West Pride. De skriver dels om festivalen, men gör också vanliga resereportage för målgruppen. Här är det Gaystar News som presenterar sin guide till Göteborg.

Med Volvo i USA

Tillsammans med Volvo har Västsverige gjort kampanj USA. Varje år hämtar många amerikaner sin nyköpta bil i Torslanda och tar några lediga dagar med att utforska regionen. Kampanjen heter Go West och har en egen webbsida. Men den attraherar också bloggare som Anne Street Studio som har 270 000 unika besökare i månaden. Ett annat exempel är vloggen från ”The Little magpie” här:

Way out West

Festivalen i Slottsskogen är omtalad, omskriven och det största skyltfönstret för populärmusikstaden Göteborg. I år firades 10-års jubileum samtidigt som Stadsmuseet visade den fina utställningen om stadens musikhistoria. Detta reportaget är fullspäckat med tips och recensioner av både stad och artister.

Kulturkalaset

På hemmaplan är Göteborgs Kulturkalas en mycket stor händelse som lockar långt över en miljon besök. I år gjorde man ett nationellt och internationellt avtryck med arabiska artisten Najwa Karam där bland annat Veto, en av Egyptens största dagstidningar, publicerade konsertbilderna.

Second hand

Jo, Göteborg är en bra stad att gå på loppmarknader och handla second hand i. Här är det Lufthansas ombordmagasin som gått på upptäcksfärd. I tryckt form i stolsfickan på flyget och i digital form på webbsidan.

Detta är alla exempel på positiva artiklar om Göteborg. Resereportage är sällan något annat. En annan bild speglas i nyhetsrapporteringen om gängkriminaliteten som drabbat de svenska storstäderna. Den har också uppmärksammats utomlands, kanske därför att kontrasten mot bilden av det fridsamma Sverige är så stor.

Detta är ett samhällsproblem som inte kan eller ska reduceras till en varumärkesfråga. Men den påverkar alla som lever, verkar eller besöker staden och finns med som en del i omvärldsanalysen. Det är en ny och otäck situation.

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.