Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Ska besöksnäringen oroa sig över mediekrisen?

press-conference-1166343_1280

Flera medieföretag är i kris. Den dagliga tidningen på många ställen är hotad. Betyder det något för besöksnäringen? Ja, risken är att det blir tystare om städer utan nyheter.

Stampen, som ger ut Göteborgs-Posten och flera andra tidningar i Västra Sverige, kommer nästa vecka sannolikt att få förlängd tid för sin rekonstruktion som startade i maj. Men även om Skatteverket förväntas acceptera förslaget om att skriva ner skatteskulden så innebär det inte att faran är över.

Min kollega på Business Region Göteborg, Kenny Genborg, gjorde en analys av Stampen för några veckor sedan som du hittar här. Den är fortfarande aktuell.

Parallellt har Mittmedia-koncernen som består av 38 tidningar, digitala medier, kommersiell radio och webb-TV i framför allt centrala och norra Sverige hamnat i fokus. Den offensiva digitala strategi som man följt ska nu ersättas av en satsning på tryck. Detta för att inte tappa ännu mer i upplaga, eftersom de tryckta produkterna står för över 90 procent av Mittmedias intäkter.

Det ser liknande ut på flera håll i världen. När de lokala medierna tappade sitt annonsmonopol och, lite senare, informationsmonopol så började sökandet efter en ny och fungerande affärsmodell. Det är ännu så länge få som varit framgångsrika.

Jag tänker inte försöka analysera medieföretagens kris. Det finns andra som är bättre på det. Men vi som jobbar i besöksnäringen borde kanske oroa oss lite mer för vad som händer om den lokala nyhetsbevakningen dras ner eller försvinner.

Delvis har detta redan hänt. I Göteborg finns i dag en bråkdel så många journalister som för ett tiotal år sedan. Eftersom nyheterna uppstår där journalisterna finns innebär det en tunnare nyhetsström.

Slimmade redaktioner innebär mer fokusering på händelsenyheter; kriminalitet, konflikter, olyckor, andra spektakulära händelser (som naturligtvis kan vara positiva, men oftast inte är det).

Mindre dramatiska händelser hittar mer sällan ut i det nationella nyhetsflödet. Bilden riskerar bli endimensionell och detta borde oroa besöksnäringen.

Delvis försöker vi i näringen kompensera genom att skapa egna kanaler; nyhetsbrev, webb-portaler, magasin och bloggar som den här. Men även om materialet är välgjort så ersätter det inte en mångsidig journalistisk bevakning där även vardagen och resonemangen får utrymme.

Besöksnäringen går just nu lysande och resandet ökar, speciellt till de stora städerna och urbana regionerna. Men bilden av en destination förmedlas inte minst av nyhetsflödet därifrån, och i det perspektivet är de lokala mediernas kris oroande.

Till sist ett länktips för den som vill se en oerhört underhållande, bitvis elak och träffsäker analys av mediekrisen. Den är 19 minuter lång, men det är den värd.

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.