Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Shopping målet för många turister – kineser ökar snabbast

Shopping är inte bara handel. Allt mer av konsumtionen i en stad läggs på upplevelser av

Utländska turister använder nästan halva reskassan till shopping. I genomsnitt. Sedan år 2000 har shoppingturismen i Sverige ökat med motsvarande elva Nordstan. Och kineserna spelar i en egen division.

Många shoppar när de reser, och allt fler reser för att shoppa. Det är slutsatsen när man studerar Svensk Handels årliga rapport om detaljhandeln och turismen Shoppingturism är en växande andel av detaljhandeln. Sedan millennieskiftet har den ökat från nio till elva procent.

Det låter inte jättemycket, men motsvarar omsättningen för elva shoppingcenter av Nordstans storlek. Totalt shoppar utländska turister för 44 miljarder kronor. En svensk turist lägger 23 procent av reskassan på shopping, medan en utländsk lägger 46 procent.

– Det är utlandet som står för den stora tillväxten och potentialen ligger i tillväxtländer som Kina som fördubblats de senaste fem åren, säger Magnus Kroon på Svensk Handel.

Företaget Global Blue är en internationell jätte som sköter service kring tax-free shopping i 43 länder. Den formen av shopping dog nästan i början av 90-talet men är nu stort igen. I Sverige har den ökat kraftigt senaste året och allra mest ökar andelen kineser i statistiken. Hittills i år med 87 procent.

Det trista för oss göteborgare är att Stockholm står för över 80 procent av tax-free shoppingen i Sverige. Tio gånger mer än Göteborg och tjugo gånger mer än Malmö.

– De som reser nu från Kina till Europa är de mycket förmögna. Det handlar om lyxshopping och butikerna finns mest i Stockholm, säger Magnus Kroon som påpekar att kineser trots allt bara står för någon procent av turistkonsumtionen i Sverige och att Norge och Tyskland är mycket viktigare.

Alla är sugna på kinesiska turist-yuan. Den som vill fördjupa sig mer i hur kineser reser och spenderar pengar hittar några fina diagram här.

Men en av de stora magneterna och snabbt växande destinationerna för kineser just nu är Göteborg; 32 procents ökning hittills i år. Den främsta orsaken till det finns på Hisingen och det kommer jag att skriva mer om på bloggen i höst.

 

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.