Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Shai gör gatukonst av hästar i Göteborg inför EM i ridsport

Shai Dahan är fascinerad av hästar och har målat mängder. Inför EM i Ridsport ska han göra tio unika målade hästar som ska ställas ut i Göteborg.

Shai Dahan är fascinerad av hästar och har målat mängder. Inför EM i Ridsport ska han göra tio unika målade hästar som ska ställas ut i Göteborg.

Shai Dahan är gatukonstnären som flyttade till Sverige och blev fascinerad av hästar, speciellt dalahästar. Snart kommer man kunna se hans hästar på flera platser i Göteborg inför EM i ridsport. Minst en av dem i modernt dalamönster.

Sin första dalahäst målade Shai i smyg på en vägg i Borås i början av 2010-talet. Sedan dess har hans graffitimålningar och skulpturer blivit eftertraktade och i hemstaden är han känd bland annat som curator för streetart-festivalen ”No Limit”.

I Shais studio står just nu sju hästar av glasfiber i naturlig storlek. En av dem är målad som ett stormande hav, en annan har ett nyss påbörjat kurbitsmönster men de flesta är helt vita. Ytterligare tre hästar är färdigmålade men ska få ett skyddade lack. Om några veckor ska alla vara förvandlade till unika hästskulpturer som ska ställas ut på olika platser i Göteborg inför FEI Europamästerskapen i ridsport 21 – 27 augusti.

I studion finns en häst målad som ett stormigt hav och en påbörjad dalahäst. Snart ska alla hästar vara färdigmålade.

I studion finns en häst målad som ett stormigt hav och en påbörjad dalahäst. Snart ska alla hästar vara färdigmålade.

– Det är kul att jobba med tre dimensioner som man gör i skulptur, jämfört med stora väggmålningar som jag har gjort mycket tidigare. Därför var det väldigt roligt att få frågan om det här projektet, säger Shai.

Han berättar om mötet med sin första dalahäst och hur vacker han tyckte den var. Det var innan han förstod att det var en massproducerad souvenir. Men han gillar fortfarande den ursvenska trähästen och har målat den själv i många varianter.

– I äldre konst framställs ofta hästen som en maskulin symbol, väldigt kraftfull och potent. Men Dalahästen är mjukare och mer feminin. Jag älskar att måla nya hästar och på detta sätt modernisera en gammal tradition.

Han går runt i sin rymliga studio med de sju glasfiberhästarna, stora och små målningar lutade mot väggarna, färgpytsar och tuber överallt och en vacker vit häst målad på väggen i ett hörn av rummet. Strax utanför finns husfasaden där han målade sin första olagliga dalahäst. Den är borta sedan länge och istället är där en jättelik brun häst som stegrar sig och, för ovanlighets skull, en ko. Denna gång inte smygmålad.

Shai Dahan är född i Israel men flyttade till USA när han var tio år. När han kom till Borås 2010 var han redan etablerad som gatukonstnär och har fortsatt med att sätta sin nya hemstad på konstkartan genom flera spektakulära projekt.

I mitten av maj ska Shais hästar placeras ut i Göteborg. Den som vill se levande hästar hittar allt om program och biljetter på EM:s hemsida här.

Shai i studion med en vit häst på väggen.

Shai i studion med en vit häst på väggen.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.