Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Sex dagars Kulturkalas där man ser varandra i ögonen

Kulturkalasets Tasso Stafilides och Mia Samuelsson tillsammans med Emma Rygielski, ansvarig för Barnens Kulturkalas, på dagens pressträff.

Kulturkalasets Tasso Stafilides och Mia Samuelsson tillsammans med Emma Rygielski, ansvarig för Barnens Kulturkalas, på dagens pressträff.

Göteborgs Kulturkalas som fyller tio i år är en av de bästa och mest genomtänkta stadsfesterna alla kategorier. I år med över 1 300 programpunkter och 4 000 medverkande, där en av de mest lysande är sommarsolen. Oavsett smak så finns något för alla.

I förra veckan fick alla hushåll i Göteborgs kommun det 44-sidiga programmet för Kulturkalaset i brevlådan. En trycksak i denna tid av appar och andra digitala medier. Gammaldags? Ja, men också som verksamhetsansvarige Tasso Stafilidis sa på gårdagens presskonferens:

– Kulturkalaset välkomnar alla från hela staden. Detta är bästa sättet att nå alla med programmet.

Den inte har förmånen att bo i Göteborg, eller trots allt hellre läser digitalt, kan göra det här.  Den som orkar räkna alla festplatser finner att det är över 50 stycken. Utbudet och variationen är enorm.

Den som lusläser vilka artister som spelar på vilken scen och i vilken ordning kanske upptäcker en av finesserna med Kulturkalaset. Nämligen att det inte går att genreplacera scenerna. Det är blandat.IMG_5200

Därför kommer de som infinner sig i god tid till Götaplatsen på onsdag kväll för att se den rappande naturkraften Silvana Imam att få lyssna till Kristin Amparo och Bohuslän Big Band. Eller ta fredagen när de som lyssnat färdigt på Symfonikerna kommer att möta fansen till hårdrockande Graveyard nånstans mitt på Avenyn.

Det är de oväntade mötena som är intressanta i all kultur. Själva vitsen med kulturupplevelser.

När jag skrev om förra årets Kulturkalas här på bloggen så skrev jag några ord om kampanjen ”Säg Hej!”. Den var ett nytt försök då. En del tyckte att det var lite naivt eller klämkäckt.

Men precis som när Mia Samuelsson och hennes kollegor här på Göteborg & Co lägger programmet så är det genomtänkt. Kulturkalaset är en del av samhället och tar sitt uppdrag på stort allvar. Sedan starten har man bedrivit ett medvetet arbete för att skapa en inkluderande festival som utmanar samtliga hållbarhetsbegrepp.

Ett exempel är Mosaikfabrikens projekt som det finns en film om här.

Förra året tilldelades Kulturkalaset Rättvisepriset vilket var mycket välförtjänt. Detta året känns det som att Göteborg mer än nånsin behöver sitt förenande kalas. Det är svårare att bli osams med någon som man hälsat på och sett i ögonen.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.