Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Seglingsfesten har kommit hem

Alvimedica passerar Gäveskär på vägen in mot Göteborg.

Alvimedica passerar Gäveskär på vägen in mot Göteborg i förmiddags.

Klockan var 12.27 när Alvimedica passerade mållinjen vid Älvsborgs fästning. Ett par timmar innan hade hundratals stora och små båtar mött upp i hamninloppet. Men succén för Volvo Ocean Race Göteborg var ett faktum redan ett dygn tidigare.

Göteborgs satsning på Volvo Ocean Race uppfyllde flera av sina syften redan på söndagen. Medan tävlingsbåtarna fortfarande befann sig utanför Danmarks västra kust så samlades tiotusentals göteborgare i Frihamnen för att lyssna till Symfonikerna, utföra yoga, provköra Volvos självparkerande bilar, se modellen över hur Göteborg ska växa på båda sidor älven, eller bara ströva i solen.

Ungdomarna i Side by Side spelade och sjöng med Symfonikerna vid invigningen av Volvo Ocean Race i söndags.

Ungdomarna i Side by Side spelade och sjöng med Symfonikerna vid invigningen av Volvo Ocean Race i söndags.

Förra veckans ihärdiga regnande och kyla var borta och bortglömd. Det finns en devis som vi på Göteborg & Co brukar uttala lite kaxigt och det är att ”Det blir bra väder när vi gör ett stort evenemang”. Det har stämt rätt bra sedan 1995 när brasiliansk TV enligt ryktet rapporterade hem om att det var fint i Göteborg men lite väl hett i augusti. Inte lika hett, men samma känsla var det att vandra runt bland leende människor på Frihamnspiren i söndags.

Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén har ett digert program under veckan. Men det roligaste uppdraget var förmodligen att klättra ner i Ocean Race-generalens Knut Frostad båt på måndag förmiddag för att åka ut och möta tävlingsbåtarna.

Modellen över hur Göteborg planeras se ut var populär. Framtida byggnader är röda.

Modellen över hur Göteborg planeras se ut var populär. Framtida byggnader är röda.

Nu fortsätter programmet hela veckan och det finns här för alla som vill vara med. Rapporteringen i media om Racet har varit enorm och på lördag väntar en avslutande tävling ”In port race” som kommer att bli mycket spektakulär. Missa inte det!

En timma efter målgången kunde Alvimedica lägga till vid Frihamnspiren inför flera tusen åskådare.

En timma efter målgången kunde Alvimedica lägga till vid Frihamnspiren inför flera tusen åskådare.

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.