Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Så ska Kina bli störst i världen på kongresser

År 2020 ska Kina vara störst i världen på organisationsmöten (Association meetings). Det var en deklaration från kinesiska regeringen för ett par år sedan.
– De brukar se till att hålla vad de lovar så jag tror att de klarar det, säger Rob Davidson som har undersökt den kinesiska mötesmarknaden.
Det är en jättelik marknad som vi i västvärlden fortfarande kämpar för att lära oss. Och sättet att arbeta förändras snabbt. Det konstaterade Rob Davidson, chef för brittiska MICE Knowledge, på den stora mässan för mötesindustrin EIBTM i Barcelona nyligen.
Han har under ett par år följt hur de kinesiska mötesarrangörerna agerar och vad som är viktigt för dem. Bara på ett år går det att se en förändring.
– De växer fort, både med fysisk infrastruktur men också human infrastruktur. De blir mer professionella och uppträder mer som andra länder när det gäller affärer. Det märks också en större självständighet än tidigare när staten i princip styrde det mesta, säger Rob Davidson.
Rob Davidson till vänster och artikelförfattaren till höger.

Rob Davidson till vänster och artikelförfattaren till höger.

Kina bygger nya hotell och mötesanläggningar hela tiden. Det betyder tuffare tider för mötesanläggnignarna i resten av världen. Konkurrensen om de internationella organisationernas kongresser kommer att bli ännu hårdare när löftet om att bli störst år 2020 ska uppfyllas.

– Det finns två skäl till att de kan lyckas; dels finns en nyfikenhet på Kina och dels finns goda chanser till nya kontakter för organisationerna om de lägger sina möten där.
Rob Davidson har också undersökt vad som attraherar en kinesisk mötesarrangör. Även där har mycket hänt på ett år.
– Priset har blivit en av de viktigaste faktorerna. Tidigare var det mindre avgörande men budgetarna för möten krymper och extravagansen är borta. Man förväntar sig också kortare möten, alltså färre dagar.
En annan viktig faktor är att det finns matchande affärsintressen på destinationen. Det borde tala för Afrika eller Sydamerika där kinesiska företag har gjort stora investeringar. Eller varför inte Göteborg?
Den som vill attrahera en kinesisk kongress kan förvänta sig att möta en tuff förhandlare som inte vill slösa bort tid på att dividera om detaljer och där prisflexibilitet är viktigt.
– På bara ett år har skett en revolution i hur organisationerna i Kina styrs och agerar. De är professionella köpare och väntar sig att bli bemötta på samma sätt.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.