Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Så ska Göteborgs konstmuseum möta framtiden

| Inga kommentarer

Den är en av Sveriges få trestjärniga attraktioner och ligger högst upp på Avenyn. Nu vill Göteborgs konstmuseum bli ännu mer attraktivt med en stor om- och tillbyggnad lagom till 100-årsdagen. Följ med in i framtiden för en av Göteborgs skattkammare.

Göteborg växer och blir mer internationellt. Området kring Götaplatsen är inget undantag. Om några år finns här en ny underjordisk tågstation och ett nytt campusområde för universitetet. Ett stycke längre bort bostäder motsvarande en ny stad av Halmstads storlek. Det betyder nya göteborgare.

Att besöksnäringen expanderar med 4 000 nya hotellrum de närmaste åren skrev jag om i mitt förra inlägg här på Snack om Turism. Det betyder fler besökare från när och fjärran.

Mitt i detta ligger Göteborgs enda attraktion med högsta betyg i Guide Michelin – Göteborgs konstmuseum. Ett av tre museer i Sverige som har uppnått denna främsta stjärnstatus (de båda andra är Skansen och Wasamuseet). Tre stjärnor betyder att det är värt en egen resa.

Göteborgs konstmuseum som det såg ut för snart 100 år sedan. Det stod färdigt till världsutställningen 1923, men museet öppnade med sina samlingar 1925.

Dessutom utsågs det till Årets museum 2018 av Riksförbundet Sveriges Museer och Svenska ICOM. Hit har vi på Göteborg & Co tagit många av våra utländska gäster för att de ska få uppleva det nordiska ljuset från förra sekelskiftet på ett sätt som inte är möjligt någon annanstans.

Göteborg är donationernas stad. Det gäller inte bara samlingarna i konstmuseet där Pontus och Göthilda Fürstenberg är de mest kända mecenaterna. Utan också byggnaden i sig. Det var donationer som finansierade bygget av Göteborgs konstmuseum 1919 – 1923.
Efter 100 år är det dags att bygga om och ut. Den sekelgamla byggnaden svarar inte mot dagens krav.

– Museet har redan idag många internationella samarbeten. Ska museet kunna fortsätta låna in verk från andra museer behöver byggnadens säkerhet och klimat förbättras. Det är också stor efterfrågan på att nyttja museet som mötesplats för olika typer av event. Något som vi har svårt att göra i dag, säger Göteborgs kulturchef Anna Rosengren.

Den planerade ombyggnationen beräknas kosta 735 miljoner, varav Göteborgs kommunfullmäktige anslagit 380 miljoner. Resten behöver finansieras på annat sätt. Om planeringen håller så startar arbetet 2023 och är färdigt 2027.

– När hela området förändras och staden växer så behöver kulturen växa med staden. Göteborgs konstmuseum har en unik samling som är av nationellt intresse.

Nationalmuseum i huvudstaden invigdes nyligen med pompa och ståt och kan sannolikt svinga sig upp till samma trestjärniga status som sin kollega i Göteborg. Då har Sverige två konstmuseer som är värt en resa.

– Det betyder mycket att ha en kulturinstitution av hög internationell klass i staden. Både för besökare, de som funderar på att flytta hit och för göteborgare som vill turista i sin egen stad. Men för att möta kraven som ställs internationellt så behöver staden göra den här satsningen, säger Anna Rosengren.

Läs mer om Konstmuseets framtidsplaner här.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.