Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Så hävdar sig Sverige på internationella mötesarenan IMEX

På IMEX i Frankfurt samlas hela världens mötesbransch. Tusentals dagliga möten görs mellan köpare och säljare av mötestjänster.

På IMEX i Frankfurt samlas hela världens mötesbransch denna veckan. Tusentals dagliga möten görs mellan köpare och säljare av mötestjänster.

IMEX, mötesbranschens mässa i Frankfurt, öppnade med nyheten att den var större än nånsin tidigare. Det byggs nya hotell och mötesanläggningar som aldrig förr. Så hur ska Sverige möta konkurrensen? Med innovationer och kanelbullar.

Henrik von Arnold förbereder presentationen inför en grupp inbjudna ”hosted buyers” i Sveriges monter på Frankfurtmässan. Klockan är snart tio på onsdag förmiddag och mässan har just öppnat.

Henrik von Arnold är redo för en ny grupp av "hosted buyers". De ska få en bild av Sverige med sig hem. Och förhoppningsvis göra bokningar.

Henrik von Arnold är redo för en ny grupp av ”hosted buyers”. De ska få en bild av Sverige med sig hem. Och förhoppningsvis göra bokningar.

De kommande timmarna ska tusentals möten mellan arrangörer, destinationer, organisationer, professionella kongressbyråer, hotell, länder, städer genomföras och förhoppningsvis resultera i en affär, en värdefull kontakt, ett tips att arbeta vidare på, en planterad idé.

Dagen innan var det ”politicians forum” då bjöds politiker och andra beslutsfattare på hög nivå från olika länder in till kunskaps- och kontakthöjande seminarier.

– Vart jag än kommer så vill politiker från alla läger veta hur de ska göra för att attrahera fler möten. De inser betydelsen av möten för att driva tillväxt på en global nivå, säger Taleb Rifai, generalsekreterare för FN:s turistorganisation UNWTO i IMEX dagliga nyhetsblad.IMEX8

Mötesindustrin har mognat och placerat sig inom turismen som en viktig tillväxtmotor, jobbskapare och drivkraft i investeringar. Möten bygger kunskap, vetenskapliga framsteg och är inte säsongsberoende på samma sätt som annan turism.

Inte underligt att allt fler länder satsar stort på att bygga mötesanläggningar, stora hotell och infrastruktur. På årets mässa i Frankfurt finns flera nykomlingar som Armenien, Färöarna, Moldavien, Busan (Korea) och Calabar Convention Centre som ligger i Nigeria.

I Hamburgs monter kan man förutom äta currywurst också se en animerad film om den nya enorma mötesarenan på 36 000 kvadratmeter och 50 mötessalar. Den ska öppna 2019 men har redan en egen webbsida här.

Men en sak är att bygga anläggningar. En annan att attrahera de stora och viktiga köparna av möten. Det gör man med argument som inte bara har med teknik, infrastruktur och statistik att göra.

Därför inleder Henrik von Arnold med att visa en termometer på – 25 grader och en hög guldtackor. Ja, det är ibland kallt och ibland dyrt. Men inte alltid och det finns andra stora fördelar. Innovationer, teknik, kända varumärken som Volvo, Spotify och IKEA, pappaledighet, midsommar, kanelbullar, effektivitet och valuta för pengarna.

Frankfurt Messe vinner inga pris för mysighet när man ska ta sig från ingången till mässhallen.

Frankfurt Messe vinner inga pris för mysighet när man ska ta sig från ingången till mässhallen.

Förutom att ta en saftigt bett av Hamburg så kan man se hur den nya kongressanläggningen ska se ut på en animerad film.

Förutom att ta en saftigt bett av Hamburg så kan man se hur den nya kongressanläggningen ska se ut på en animerad film.

Stockholm har tagit dit Charlie Caper och Erik Rosales som kör iPad-showen som redan setts av 3,5 miljoner på YouTube. Om du inte redan tillhör dem så ta en titt här.   Den är alltid bäst första gången.

Göteborg representeras av Gothenburg Convention Bureau, Svenska Mässan och Gothia Towers samt Clarion Hotel Post. Andra destinationer i svenska montern är Malmö, Åre, Lappland och som nämnts Stockholm. I stort sett hela tiden pågår möten och samtal.

– Nästan oavbrutet är det möten med olika representanter för organisationer. När man sedan kommer hem så måste man ägna mycket tid åt att följa upp kontakterna man fått här, säger Annika Hallman från Gothenburg Convention Bureau.

Att värva möten och kongresser är ett långsiktigt arbete som ger frukt kanske flera år efter första kontakten. Så var det när Göteborg värvade ett av förra årets stora medicinska forskarmöten, Nukleärmedicin, där första viktiga kontakten skapades under EM i friidrott 2006.IMEX1

 

Roger Kellerman är en veteran bland mötesbranschens fackjournalister. Tillsammans med sin hustru Atti ger han ut Meetings International både som magasin och webbsida. Han har följt hur branschen utvecklats och är en varm förespråkare för den stora betydelsen av mötesnäringen. Och han har varit med på samtliga IMEX-mässor sedan starten och är imponerad av årets deltagande men inte av den omysiga och obekväma mässanläggningen i Frankfurt.

– Det känns som öst på 60-talet. Göteborg ligger långt framför med Svenska Mässan men det gäller att berätta att ni finns.

Här är de som berättade att Göteborg finns på IMEX för världens köpare och arrangörer av stora möten.

Här är de som berättade att Göteborg finns på IMEX för världens köpare och arrangörer av stora möten.

 

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.