Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Så här skapar turismen fler jobb

Turismen är en komplex näring. Men den här bilden visar hur pengarna sipprar ner i systemet och skapar både direkta och indirekta jobb. Bild: WTTC

Turismen är en komplex näring. Men den här bilden visar hur pengarna sipprar ner i systemet och skapar både direkta och indirekta jobb. Bild: WTTC

Visste ni att turismen i världen bidrog till 6,1 miljoner nya jobb förra året? Eller att den bidrog till världens samlade BNP med 7,6 triljoner dollar? Hur jobben kommer till kan man följa i den fenomenala grafiken här ovanför.

Det är World Travel & Tourism Council (WTTC) som har producerat bilden. Den finns i deras nykomna Economic Impact of Travel & Tourism 2015. En guldgruva för alla som gillar att fördjupa sig i siffror och statistik över hur besöksnäringen växer i världen och vilka områden som är mest eller minst heta just nu.

Turismen i världen ökar stadigt och de senaste fem åren har besöksnäringen växt snabbare än BNP i 123 av 184 undersökta länder. Andelen turismjobb i världsekonomin har ökat för femte året i rad vilket bevisar att besöksnäringen är en viktig motor när det gäller att skapa tillväxt och nya jobb.

På en global nivå så överträffade tillväxten i besöksnäringen i stort sett alla andra sektorer i ekonomin. 2,1 miljoner nya turistjobb skapades i besöksnäringen, och ytterligare 4 miljoner genom indirekta eller inducerade effekter. Förra året var det 105 miljoner jobb i turistindustrin, och totalt bidrog turismen direkt och indirekt till 277 miljoner jobb, enligt WTTC. Skillnaden mellan direkta och indirekta effekter förklaras fint i grafiken om man följer pengarnas väg ner i systemet. Klicka gärna på bilden för att göra den större.

WTTC nöjer sig inte med att beskriva läget i världen just nu, utan tittar också i spåkulan tio år framåt. Här är några av förutsägelserna:

  • Turismen i världen fortsätter växa med 3,8 procent i snitt 2015 – 2025, något lägre än tidigare prognos vilket beror på att Kina bromsar in
  • Detta kommer indirekt skapa 72,9 miljoner nya jobb, av vilka 23,2 miljoner är direkt inom turismsektorn
  • Indien, Kina, Thailand, Indonesien, Peru och Kenya är snabbväxare tillsammans med de mindre länderna Myanmar, Montenegro, Angola, Tanzania, Bangladesh, Kambodja och Mocambique
  • Europa växer långsammare än andra delar av världen totalt sett

Håll med om att turismen är en spännande men komplex näring?

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.