Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Ryanair vill satsa på fler linjer till Göteborg

| Inga kommentarer

O'Leary Ryanair

Ryanairs vd Michael O’Leary på Landvetter airport

Få har förändrat flygresandet som Michael O’Leary och Ryanair. I dag kom han till Landvetter för att prata framtidsplaner. Framför allt hur 13 direktlinjer kan bli många fler.

Redan 2001 startade Ryanair den första linjen mellan London och Göteborg. Plötsligt blev det billigare att köpa flygbiljett till den engelska huvudstaden än att åka bussen till flygplatsen. Var det verkligen sant?

Att det fungerade bra från andra hållet också bevisas av att de brittiska gästnätterna i Göteborg ökade med 64 procent de första två åren. Plötsligt kom Göteborg närmare kontinenten, och blev ett attraktivt resmål för weekendresande londonbor.

Sedan dess har mycket hänt men Ryanair fortsätter öka sina passagerarvolymer, omsättning och vinst. Men man är inte ensam på marknaden längre.

I september öppnade man en bas på Landvetter vilket innebär att ett plan är stationerat här.

– Vi har tre dagliga flyg till London från Göteborg och det kommer vi fortsätta med. Dessutom startar vi Warzawa, Alicante och Malaga i vinter, säger O’Leary.

Att SAS stänger linjer från Göteborg gör dem intressanta för Ryanair och på tapeten finns också Paris och Bryssel. Kanske också fler.

– Göteborg är en av de mest spännande destinationerna i Europa men det är alltid svårare att övertyga passagerare att resa till lite mer okända och avlägsna städer. Där behöver vi stöd och hjälp från destinationerna, säger O’Leary.

Lottie Ljunggren, flygplatschef på Landvetter Airport med Michael O'Leary

Lottie Ljunggren, flygplatschef på Landvetter Airport med Michael O’Leary

 

Han argumenterar också kraftigt mot en flygskatt, vilket Norge beslutat införa och Sverige har startat en utredning om. Skrev om flyget och miljön här.

– Små länder är extra känsliga och andra som infört detta har tagit bort det efter en tid. Flygskatter dödar turism och tillväxt, säger han.

Sedan något år har Ryanair jobbat hårt på att förbättra sitt varumärke, och lyckats väl enligt sina mätningar. Det blir också allt vanligare att man flyger till stora etablerade flygplatser. För en tid sedan infördes också en biljettkategori för affärsresenärer.

Men konkurrensen är stenhård och på den viktiga London-linjen så finns också Norwegian och British Airways på Landvetter. När City Airport stängdes för kommersiell trafik för drygt ett år sedan så var många oroliga för att det skulle försvinna linjer. Så har det inte blivit och just nu finns runt 100 linjer. Det är en mycket bra utveckling för Göteborg.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.