Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Resebloggen – från hobby till stor påverkare

blogging-428954_1280Var hitta bästa tipsen inför resan? Varför inte fråga dina kompisar på nätet. Resebloggar växer snabbt och allt fler destinationer startar kampanjer och plattformar ihop med stora bloggare.

Det regionala turistrådet i Emilia Romagna i Italien fick en briljant idé för några år sedan. Man skaffade två lägenheter, en i Bologna och en i Milano, som internationella resebloggare kunde få använda gratis. Förra året tog man emot 150 bloggare och deras reportage finns samlade på portalen BlogVille.

Nicholas Montemaggi berättade om projektet på The Social Travel Summit i Hamburg förra veckan. En ny konferens som initierats av VisitGermany, ett av turistråden som ligger i framkant när det gäller att arbeta med resebloggare. Det är andra året eventet hålls och ca 150 delegater från Tyskland och resten av världen var under tre dagar på plats i Hamburg för att nätverka, benchmarka och lyssna på föredrag om social media, bloggar och digital PR. Göteborg & Co var tillsammans med Turistrådet Västsverige och VisitSweden på plats i Hamburg som en del av det gemensamma PR arbetet främst mot den tyska marknaden.

Bloggare har gått från att skriva sin blogg som en hobby till att arbeta med den på heltid och se sig själva som egenföretagare. De som är skickligast har idag hundratusentals följare i olika sociala kanaler och miljontals läsare av deras artiklar och är eftertraktade samarbetspartner för många olika företag inom branschen.

På Social Travel Summit i Hamburg 21 - 22 april diskuterade man den senaste utvecklingen i bloggvärlden och sociala medier. Foto: Johannes Klaus

På Social Travel Summit i Hamburg 21 – 22 april diskuterade man den senaste utvecklingen i bloggvärlden och sociala medier. Foto: Johannes Klaus

– Många bloggare har insett att de är så inflytelserika att det som de skriver om en destination eller produkt har ett stort värde. Det är viktigt att vi som arbetar med digital PR och marknadsföring håller oss à jour om hur utvecklingen ser ut och hur vi bör förhålla oss till bloggarnas nya mer kommersiella sätt att arbeta, säger Sofie Mantzaris från Göteborg & Co som deltog i Hamburg.

Liksom alla andra digitala plattformar utvecklas bloggosfären i en rasande fart. Det har skapats olika forum och events där turistorganisationer, privata företag och bloggare träffas för att diskutera hur utvecklingen ser ut och hur man bäst arbetar gemensamt. Den som vill göra en kampanj, liknande BlogVille, kan vända sig till aktörer som iAmbassador för att få hjälp. Bloggare går samman och bildar grupper som tyska Reiseblogger-Kollektiv.

Trenden de senaste åren är tydlig; sociala kanaler blir all viktigare för hur vi väljer var vi ska äta, sova och roa oss. Det gäller för destinationerna att följa med i utvecklingen.

– Ingen är intresserad av vad en destination har att säga om sig själva, men när de skapar en plattform för berättelser från lokalbefolkning, bloggare och resenärer så förändras det genom ett trollslag. Då väcks en stark längtan att uppleva det som man pratar om, säger Mariette du Toit-Helmbold från företaget Destinate i en intressant artikel här.

Innehållsmässigt är det kanske inte någon stor skillnad mellan traditionella resemagasin och bloggar. Men en blogg kan läsas i hela världen under obegränsad tid och kostar inget att ta del av. Här är ett färskt exempel om Göteborg.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.