Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Rekordsiffror för 2014 och gott nytt 2015

Göteborg har haft en strålande turistsäsong 2014. Fler än någonsin tidigare har besökt staden och många av dem har åkt Paddan.

Göteborg har haft en strålande turistsäsong 2014. Fler än någonsin tidigare har besökt staden och många av dem har åkt Paddan.

Göteborg passerade fyra miljoner gästnätter på hotell och vandrarhem förra året. Det betyder att besöksnäringen ökade omsättningen med minst en halv miljard. Goda nyheter för staden och stora förhoppningar inför 2015.

År 2014 var storstädernas år. Alla tre svenska storstäder ökade antalet gästnätter mer än resten av landet. Och Göteborg passerade drömgränsen fyra miljoner nån gång i december. Siffrorna för hela året från SCB kommer inte förrän i februari, men redan nu visar indikationerna på att december varit en riktigt bra månad och därför talar allt för att årets ökning blir minst åtta procent.

Det betyder drygt 300 000 fler gästnätter i Göteborg jämfört med året innan. Om varje övernattande turist spenderar runt 1 500 kronor per dygn så blir det 450 miljoner i ökad omsättning för besöksnäringen.

Om man räknar med alla dem som gjorde dagsbesök eller bodde hos släkt och vänner så blir omsättningen ännu högre.

Det har skapat flera hundra jobb och skatteintäkter. Framför allt finansminister Magdalena Andersson borde vara nöjd eftersom flera turister kommit från utlandet. Lockade till Sverige av en gynnsam valutakurs och ett land som i jämförelse är tryggt och säkert. Turister som betalar full moms och andra skatter på vad de konsumerar. Det som brukar kallas turismexport och som 2013 uppgick till 105,7 miljarder enligt Tillväxtverket. En ökning med 160 procent sedan millennieskiftet.

Detta ökar förväntningarna på 2015 och för Göteborgs del ser det riktigt lovande ut. Flera stora evenemang och möten är redan inbokade. Fyra stora konserter på Ullevi. Way out West i Slottsskogen. Volvo Ocean Race och America’s Cup vid Frihamnspiren.

Liseberg som inviger en ny attraktion och förra årets succé Helix som många kanske inte hunnit åka, eller vill åka igen. Samt öppnandet av Gothia Towers tredje hotelltorn som ger kapacitet att växa ännu mer.

Samtidigt finns det oro i omvärlden som vi inte kan påverka. Det kommer att bli ett spännande 2015 och du kommer att kunna följa det här på bloggen. Välkommen till nya året!

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.