Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Provåk 2021-linbanan över Göta Älv

 

Nyligen presenterades 20 förslag på hur Göteborg ska fira 400-års jubileet 2021. Det är en spännande blandning av stort och smått, högt och lågt. En höjdare är Jubileumslinbanan där man redan nu kan ta en visuell åktur.

Ambitionerna med 400-års jubileet är höga och ribban sattes för 100 år sedan. Det var då Göteborg skapade mycket av det som blev ikoner i staden: Botaniska trädgården, Liseberg, Götaplatsen, Svenska Mässan.

I veckan var det slutrapportering för jubileumsarbetet. Tillsammans med deltagare i samråd, förstudieledare, framtida ägare av jubileumsprojekt, unga referensgruppen kunde man lyssna till några av planerna. Hela planen finns här. Den ska nu behandlas av politiken.

Det som blivit mest omtalat och omskrivet är linbanan över älven. Per Bergström-Jonsson från Trafikkontoret i Göteborg som jobbat med det förslaget var uppriktig när han sa att linbanor inte var något som funnits i kollektivtrafikplanerarnas värld.

Tur då att Marta Gustavsson, som var en av flera göteborgare som lämnade förslaget för tre år sedan, hade andra visioner. Så här skrev hon då: ”Vilken kollektivtrafik är Göteborg mest känd för? Spårvagnar i all ära, men 2021 kan det vara linbanan.”

Nu har trafikkontoret utrett, anlitat internationell expertis, tittat på exempel, räknat på passagerarflöden och restider, jämfört med traditionella bussar och spårvagnar. Resultatet är häpnadsväckande och snöbollen rullar vidare.

En resa med linbana mellan Järntorget och Lindholmen tar 3,5 minut, och fortsättningen till Wieselgrensplatsen lika länge. Det förkortar resan med 60 – 75 % i tid och avlastar annan kollektivtrafik med 10 000 resor per dygn. Investeringarna är mycket mindre och det kan gå relativt snabbt att bygga. Det finns flera olika förslag på sträckningar, men Järntorget till Hisingen är den primära.

Nästa steg blir att leta nackdelar med systemet. Säkerheten för passagerarna är central.

– Vi vill också gärna ha hjälp av någon eller några som tycker detta är en dålig idé och kan vara djävulens advokater, säger Bergström-Jonsson.

Det finns en linbana över Themsen i London. Den har inte varit okontroversiell, och det finns problem att lösa. Men tanken på att resa över Göta Älv kittlar fantasin.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.