Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Oslo ”räddar” besökare från turistträngsel i ny kampanj

Hur man kan vända problem med överturism till sin fördel visar Oslo i kampanjen ”The great escape”. Marela och Sam från Nya Zeeland byter bort trängseln i Paris mot 48 timmar i en betydligt lugnare norsk huvudstad. Smart, roligt och med bra spridning i sociala medier.

Förra månaden postade paret från Nya Zeeland en bild på Instagram från ett packat Louvren dit de gått för att titta på Monalisa. De var frustrerade över trängseln. Visit Oslo plockade upp bilden och kontaktade paret. Erbjudandet var en 48-timmars besök till Oslo inklusive flyg tur och retur från Paris.

I den norska huvudstaden fick de uppleva ungefär samma saker och titta på Munchs ”Skriet” istället. Fast med betydligt mindre trängsel. Filmen från deras besök lades nyligen ut av Visit Oslo och har redan fått bra uppmärksamhet.

– Med en ganska liten budget funderade vi över hur vi kan nå ut för att marknadsföra oss som en alternativ destination och samtidigt göra ett digitalt avtryck. Vi tror att detta är något som människor gärna delar, säger Christian Lunde VD på Visit Oslo till Skift.

Oslo har 12 500 hotellbäddar, vilket är ungefär samma som Göteborg. Men precis som många andra destinationer så ser man framför sig en växande turism. Samtidigt vill man undvika den överturism som blivit ett stort problem i städer som Barcelona, Amsterdam och Venedig.

Kampanjen ”The great escape” är smart ur flera synvinklar. Dels drar den fördel av debatten kring överturism och hur kul det egentligen är att trängas med tusentals andra som vill göra samma saker, dels visar den upp Oslo som destination och vad som finns där och dels är den rolig att titta på. Och enligt Lunde fungerar den lika bra nationellt som internationellt.

Kampanjen är ett samarbete mellan Visit Oslo, Oslo Business Region och Osloregionen.

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.