Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Om kris i Stampen och fest i Hammarkullen

Karnevalen i Hammarkullen går i helgen för 41:a gången. Bild: Danko Durbic

Karnevalen i Hammarkullen går i helgen för 41:a gången. Bild: Danko Durbic

Veckans kalldusch för Västsverige var Stampens krisbesked. Men att alla städer från Strömstad till Halmstad skulle förlora sina tidningar kommer inte hända. Veckans varma dusch kommer från Hammarkullen där det är fest i helgen.

Nyheten slog knappast ner som en bomb för den som följt Stampen de senaste åren. Precis som med Saab för några år sedan var det något som många väntat. Men ändå…

Spalter och Facebook-flöden fylldes snabbt av kommentarer. Hånfulla och skadeglada blandades med analyser och klokskap. På GP:s redaktion kom beskedet som en smärre chock i måndags men den väntade stormen från läsarna uteblev och istället blev det ett tjugotal nya prenumerationer tecknade den dagen. Det helt avgörande för framtiden är dock att de som ska förnya sina prenumerationer de kommande månaderna verkligen också gör det.

Från Stampens presskonferens i måndags. HuvudäŠgare Peter Hjöšrne och Christian Andersch fråŒn Rosengrens AdvokatbyrŒå. Bild: Bengt Kjellin/BRG

Från Stampens presskonferens i måndags. HuvudäŠgare Peter Hjöšrne och Christian Andersch fråŒn Rosengrens AdvokatbyrŒå. Bild: Bengt Kjellin/BRG

Stampens tidningar som ingår i rekonstruktionen är: Göteborgs-Posten, Hallandsposten, Hallands Nyheter, Falkenbergsposten, Varbergsposten, Bohusläningen, Strömstads Tidning, TTELA och Vänersborgaren. Alla är starka varumärken på sina respektive hemorter och oundgängliga för den lokala journalistiken.

Därför är det svårt att tro att tidningarna försvinner även om moderbolaget Stampen skulle gå i konkurs. De livskraftiga delarna kommer i så fall att säljas vidare. Enligt koncernchefen Martin Alsander så går den dagliga driften med vinst. Det är skuldberget och balansräkningen man har problem med. Slutsatsen måste bli att de flesta av tidningarna kommer finnas kvar. Frågan är i vilken form.

Jag tror inte Stampens kris varit det främsta samtalsämnet i Hammarkullen i veckan. Där har man förberett årets karneval. Den 41:a i ordningen. Tränat och sytt kläder. I veckan släpptes boken ”De första 40 åren” skriven av Maria Wångersjö.

Göteborg & Co:s Näringslivsgrupp inledde ett samarbete med Hammarkullekarnevalen 2013. Frågan till karnevalsgeneralen Tony Parath var hur han skulle vilja använda ett projektstöd på ett större belopp. Svaret blev att få alla barn att dansa.

”Näringslivsgruppen ser segregationen som en av de största försvårande faktorerna när storföretagen vill rekrytera nytt folk. Kan folk från andra stadsdelar vänja sig vid att resa till Hammarkullen är det ett steg i rätt riktning” skriver Wångersjö i boken.

Projektet är stort och ambitiöst. Till helgen kommer hundratals barn från nio stadsdelar i Göteborg till Hammarkullen för att dansa. Näringslivsgruppen bidrar med 200 000 kronor till projektet.

Ett bra exempel på hur man kan bidra till att bygga broar mellan människor och stadsdelar.

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.