Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Okonferensen som tar delaekonomin till mötesbranschen

| Inga kommentarer

KonferensEn konferens utan tydlig agenda och inhyrda talare. Kan det funka? Kongresser och möten är ofta traditionella i sin utformning. Men delaekonomin börjar skönjas även här. Ett exempel på det är Webcoast på Lindholmen i Göteborg nästa helg.

”Konferensen där alla får tala”, kallade Dagens Industri Webcoast i en artikel förra året. Computer Sweden vinklade på samma tema i sin artikel ”Webkonferensen där besökarna bestämmer agendan”.

Att man inte har roligare än man gör sig, är ju en gammal sanning. Den har Webcoast tagit till mötesrummet med omkring 300 deltagare på Lindholmen Science Park. I år hålls den för femte året. En ”unconference” eller knytkonferens, enligt arrangörerna själva. Men vad är det då som är så speciellt.

– Jag ser Webcoast som en crash course i allt som har med webben att göra. För både webbkommunikatörer och webbutvecklare. Ja, faktiskt för alls som använder webben på något sätt. Vi är inkluderande, säger Maria Gustafsson, en av arrangörerna.

Maria Gustafsson, initiativtagare till Webcoast.

Maria Gustafsson, initiativtagare till Webcoast.

Hon håller just på att knyta samman de sista trådarna kring årets Webcoast 13-15 mars. Än finns det platser kvar som ska fyllas, menyn till måltiderna ska sättas, samtidigt är det podcastar och intervjuer som ska genomföras.

Kanske är det inte så konstigt att just Webcoast har tagit inkluderande lite längre än andra mötesarrangörer. Konferensen är för alla som är den del av kommunikationen på internet. Från approgrammerare till kommunikatörer i sociala medier.

Webcoast har helt enkelt tagit delatrenden från sociala medier IRL. För Webcoast är inkluderande det samma som att alla kan vara talare. Några förbokade finns inte. Deltagarna som vill får dela med sig av sin kunskap. Samtidigt får de kunskap av andra deltagare. Det spelar ingen roll om det handlar om nörderi kring pebble-appar eller handfasta råd kring hur du jobbar effektivare med digitala verktyg.
 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.