Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Nytt hotelltorn börjar snart byggas i Göteborg

TMRW_Erseus_FolketshusHotell_Natt_

Nya Hotell Draken kommer bli 27 våningar högt och rymma 334 rum. Det blir Göteborgs näst högsta hotell och planeras öppna 2019. Årets rekordökning i hotellövernattningar ger medvind för projektet som just nu letar operatör.

Det höga huset blir ett nytt landmärke vid Järntorget där Folkets Hus planerar för det nya hotellet som än så länge har samma namn som biografen – Draken.   Närmaste hotell i närheten är Riverton, men annars är det glest mellan hotellen i Linneområdet.

– Vi får mycket positiv feedback utifrån att läget är exceptionellt bra. Det är en skön bekräftelse på att vi har tänkt rätt i vår planering, säger Lennart Lundgren som är VD för hotellbolaget som ägs av Folkets Hus i Göteborg.

När hotellet står klart under andra halvan av 2019 ska det ha 334 rum, 20 mötesrum, 2 restauranger och barer. Just nu pågår diskussioner med operatörer och Lundgren räknar med att ha ett avtal klart under våren.

– Vi inom Folkets Hus-rörelsen inser att vi inte är de bästa på att driva hotell och det är naturligt att vi söker en annan operatör.

Just i år har hotellmarknaden varit glödhet. I Göteborg har tillväxten i gästnätter varit makalösa elva procent, samtidigt som lönsamheten ökat mest av de svenska storstäderna.

Planerad byggstart för Draken är kring årsskiftet 2016/2017. Det kommer att ligga där stadsdelarna möts; Haga, Linne, Masthugget och den nya som ska byggas mot Skeppsbron. Se hur den ska se ut i denna animerade filmen. Den planerade linbanan kommer knyta ihop området med Lindholmen på andra sidan älven.

– Det kommer bli 2-3 minuters gångväg från Hagastationen vilket ger mycket bra tillgänglighet. Inte minst från Landvetter. Så Västlänken blir viktig för oss, säger Lundgren.

Flera storföretag som Stena, Elof Hansson och Riksbyggen kommer att lägga sina kontor i närheten vilket också ger underlag till hotellet. Hela området Södra Älvstranden från Skeppsbron till Amerikahuset ska bebyggas med runt 3 000 bostäder och 8 000 arbetsplatser fram till 2024.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.