Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Nu startar Västtrafik fler resor till ”kinesiska muren”

Göteborgs skärgård är unik och lockar allt fler på sommaren.

Göteborgs skärgård är unik och lockar allt fler på sommaren.

Göteborgs skärgård blir mer tillgänglig i sommar. För första gången på 35 år kan man ta färjan från centrum direkt ut till öarna. Det blir en vacker resa som kommer locka både turister och göteborgare.

”Skärgården är vårt Eiffeltorn, vår Kinesiska mur, en unik tillgång som vi inte jobbat tillräckligt med.” Så sa min kollega på Göteborg & Co Ossian Stiernstrand i en GP-intervju 2013.

Begreppet ”vår kinesiska mur” fick vingar och blev citerat många gånger.

Då hade just projektet Göteborgs skärgård startats. Syftet var att utveckla besöksnäringen på öarna i både norr och söder. Öckerö kommun och Göteborgs stad var med tillsammans med Göteborg & Co och näringsidkare på öarna.

Utvecklingen blev enorm. Marknadsföringen under gemensamma varumärket Göteborgs skärgård har lockat många besökare. Både göteborgare och turister. Framför allt till södra skärgården . Det har varit trångt på färjorna under soliga helgdagar. För att inte tala om på spårvagnarna ut till Saltholmens färjeterminal.

– Förra året hade vi som mest 17 000 passagerare under en dag. Då är det fullt både på färjorna och på kajerna. Saltholmen har slagit i taket kapacitetsmässigt, säger Bertil Pevantus VD för Styrsöbolaget.

Det är de som kör färjorna i södra skärgården på uppdrag av Västtrafik där ordföranden Lars Holmin (M) engagerat sig för att sommartrafiken från Stenpiren skulle bli verklighet. På söndag 19 juni kl. 10.50 går första turen och sedan fortsätter trafiken fram till skolstarten i augusti.

Internationellt är Göteborgs skärgård exotiskt. Flera utländska journalister har besökt skärgården vilket ofta ger fantastiska resultat. Här är ett midsommarreportage från tyska Süddeutsche Zeitung.

Annica Berg är samordnare för projektet Göteborgs skärgård. Hon har märkt hur investeringarna inte riktigt hängt med marknadsföringen:

– Det behövs information på engelska så att besökarna vet hur man ska bete sig. Toaletter och sophantering måste fungera när det kommer tusentals människor. Det gäller också att göra norra skärgården bättre tillgänglig för att avlasta trycket på de södra öarna.

I år är toalett-problemet tillfälligt löst med bajamajor. Färjorna från Stenpiren kommer avlasta spårvagnarna till Saltholmen. Hur tillgängligheten till norra skärgården kan öka kanske blir klart inom kort.

Göteborgarna kommer få närmare till havet vilket är precis vad de önskat i jubileumsplanen för 2021 när Göteborg firar 400 år. Vågar vi hoppas på att färjetrafiken från Stenpiren blir permanent till dess?

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.