Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Nu kommer Airdine – hitta hemmamiddagen med världsnyheten från Göteborg

Middag hemma hos någon du inte känner. Den nya sociala appen Airdine gör det möjligt.

Middag hemma hos någon du inte känner. Den nya sociala appen Airdine gör det möjligt.

Samma princip som Airbnb, fast istället för boende så förmedlas middagar hemma hos någon. Det är affärsidén bakom Airdine som smygstartar i Göteborg just nu och kommer att lanseras internationellt i början av nästa år.

Idén är enkel. Det finns människor som gillar att bjuda hem folk på middag, och det finns de som vill äta. Så på samma sätt som Airbnb erbjuder sovplats, så erbjuder Airdine en möjlighet att boka en middag hemma hos någon man inte känner.

Appen testas i Göteborg just nu och målet är att få 1 000 testpiloter, för att göra en storskalig lansering i början av 2016. Bakom står Avenyfamiljen som redan driver en rad krogar i Göteborg, bland annat i gamla Auktionsverket på Tredje Långgatan.

Jonas Järvmarker presenterar Airdine i Göteborg inför smyglanseringen.

Jonas Järvmarker presenterar Airdine i Göteborg inför smyglanseringen.

– Det bygger på att man har en smartphone. Vi har bara gjort en app. Det är en direkt tjänst som är enkel att använda. Man kan inte boka långt innan utan bara ungefär ett dygn i förväg, säger Jonas Järvmarker ägare till Avenyfamiljen.

När man öppnar appen kommer det upp en karta över var man befinner sig. Där kan man se vilka som erbjuder middagar i området det närmaste dygnet, hur många platser det finns och vad det kostar. Sedan är det bara att klicka och boka, om man är registrerad användare. Betalningen sker via appen och både värd och gäst godkänner och betygsätter varandra. Samma princip som Airbnb och Uber.

– Det är ett jättemeck i dag med ändringar och på våra restauranger så tar man emot mindre av bokningar och mer av ombokningar, avbokningar och ändringar i sista stund. Med Airdine kan man endast boka dagen innan och inte ändra. Värden kan inte planera middagen långt i förväg, men det går inte ändå eftersom det kan bli sena avbokningar.

Det finns redan i dag ett 30-tal liknande tjänster fast med begränsad användning, de största är Eatwith och Vizeat. Men ingen av dem är lika enkel att använda som Airdine. Därför hoppas Järvmarker att hans app ska bli den som slår igenom på riktigt. Men konkurrerar han inte med sig själv?IMG_4541

– Ja, kanske men egentligen tror jag inte att det kommer ta så många gäster från krogarna. Detta är en egen idé som drivs via ett dotterbolag till Avenyfamiljen. De legala frågorna är utredda vi har registrerat varumärket globalt och siktar högt. En hygglig utmaning, men jag gillar att bli utmanad och göra nåt nytt.

Som jag skrivit tidigare här på Snack om Turism så är jag övertygad om att de sociala delningssajterna måste anpassa sig till lagar och regler. Något annat är inte acceptabelt. Det har Airdine förstått och regelverket är omfattande.

– Vår ambition är att jobba med lagstiftarna och följa alla regler och lagar. Vara helt transparenta. Lämna ut uppgifter till skattemyndigheterna i respektive land om de begär detta. Vi kan och ska inte driva bolag som bryter mot lagar eller verkar i en gråzon, säger Järvmarker.

I Sverige får man till exempel inte sälja alkohol ens till självkostnadspris. Det får gästerna ta med själva. Så länge alla följer de reglerna finns knappast några stora pengar att tjäna på att arrangera hemmamiddagar.

I början av nästa år ska tjänsten lanseras utanför Sverige och kanske nå den kritiska massa av användare som behövs för att göra det lönsamt. Vinsten för Airdine är en avgift på varje middagsbokning som värden får betala.

Om Airdine kommer bli en stor konkurrent till krogbranschen på samma sätt som Uber är det till taxi beror förstås på hur många som kommer använda tjänsten. Men de flesta av oss har inga matsalar hemma, utan ett ordinärt kök med ett vanligt bord. Därför är antalet gäster man kan ta emot hemma begränsat.

Få av oss skulle heller få jobb i köket på en Michelin-krog. Däremot kanske vi tycker det är trevligt att lära känna nya människor och kanske äta en mycket speciell typ av mat, eller också bara makaroner och köttbullar. Då är som appar som Airdine suveräna.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.