Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Nu kan vi börja prata om hållbar turism på riktigt

Hållbarhet har blivit ett modeord. Det för det goda med sig att det också kommer hända saker.

Hållbarhet har blivit ett modeord. Det för det goda med sig att det också kommer hända saker. Turistbranschen ligger internationellt efter andra branscher när det gäller att redovisa klimatpåverkan.

Med fyra internationella priser under samma vecka så är Göteborg utmärkt på hållbarhet. Det är bra för en värld där turismen växer kraftigt måste gå från ord till handling.

Det är ingen hemlighet att turismen med alla sina fördelar, också påverkar miljön negativt. Och det handlar inte bara om transporten utan om hela kedjan; boendet, maten man äter, souvenirerna man köper, soporna man producerar.

Göteborg har nyligen fått tre utmärkelser för sitt hållbarhetsarbete, där de två första har direkt med besöksnäringen att göra:

Global Destination Sustainability Index

Som hållbar mötesstad är Göteborg både smartare och bättre än Sydney, Barcelona, Köpenhamn och många fler städer i jämförelsen. Den 16 november kunde Annika Hallman, chef för Göteborg & Co Möten, ta emot ”Leadership award” på internationella mötesorganisationens ICCA kongress som bevis på att Göteborg är bäst i klassen. Särskilt imponerande är att hela 96 procent av leverantörerna uppfyller miljökraven. Ett kvitto på framgångsrik samverkan.

Göteborg belönas som mest hållbara mötesstad.

Göteborg belönas som mest hållbara mötesstad.

AIMS Green Award

GöteborgsVarvet är ett av de stora årliga evenemangen som lockar tiotusentals besökare till staden. Man har genom åren jobbat med hållbarhetsfrågor och blev tidigare i år certifierat enligt ISO 20121. Sofie Fagerlund och Bo Edsberger kunde stolt ta emot priset för sitt arbete.

FN:s klimatpris

Gröna obligationer är en göteborgsk uppfinning som fick första pris vid FN:s klimatkonferens i Marocko. Det mest prestigefyllda av de tre utmärkelserna. Och en stor fjäder i hatten för Göteborg som infört ett ekonomiskt styrmedel för att utveckla hållbara innovationer på lokal nivå.

Samma vecka delades också Göteborgspriset för hållbar utveckling ut till Seouls borgmästare Park Won Soon, för den Sydkoreanska huvudstadens satsning på delningsekonomin. Tre mottagna och en utdelad utmärkelse alltså.

Kan priser och utmärkelser bidra till en bättre värld? Kanske. Turismen växer kraftigt i hela världen och har på många sätt lyft BNP i många länder och skapat mängder med jobb och därmed skatteintäkter. Men turismen beräknas stå för fem procent av globala utsläppen av växthusgaser, och siffran är stigande tvärs emot FN:s klimatmål.

Det finns vansinnigheter. Som jättelika fontäner, gröna golfbanor och alpina inomhusbackar i ökenområden. Ungefär lika hållbart som handblåst glas i en stenkross. Trots detta lockar de många miljoner besökare varje år.

Kanske skulle fler välja hållbara resmål om turistföretagen blev tydligare med att miljöredovisa? Det tror i alla fall World Travel and Tourism Council som efterlyser mer öppenhet och transparens från framför allt flygbolag, kryssningsfartyg och stora hotell.

Något annat man efterlyser är goda exempel. Sådana finns flera och förra veckan tog Göteborg några kliv upp i den ligan.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.