Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Nu kan du äta hemmamiddagar med AirDine i hela Sverige

Hemmamiddagar har blivit enormt populärt och med AirDine så ska fler gäster och hobbykockar hitta varandra.

Hemmamiddagar har blivit enormt populärt och med AirDine så ska fler gäster och hobbykockar hitta varandra.

Denna veckan rullar AirDine igång i Göteborg, Stockholm och Malmö. Den sociala appen som parar ihop hemmakockar med gäster lanseras nu stort i Sverige.

Vilken restaurang i New York är populärast just nu? En ledtråd: Det är knappast den du tror. Jag återkommer med svaret men det hänger ihop med dagens bloggämne: Hobbykockar och hemmamiddagar.

AirDine som jag skrev om i november parar ihop hemmakockar med gäster. Den har testats sedan i höstas och finns nu att ladda ner både för iPhone och Android. Till att börja med så lanseras den i de tre svenska storstäderna.

– Den kommer marknadsföras där, men det finns inga begränsningar mot att använda den i hela Sverige. Vill någon arrangera en middag och bjuda in gäster så går det bra, säger Jonas Järvmarker på Avenyfamiljen som ligger bakom AirDine och dessutom driver flera krogar i Göteborg.

Reglerna är enkla. Som hemmakock registrerar man sig och beskriver sig själv och vad man bjuder på. Priset sätter man själv. Alkohol får man inte sälja. Gäster registrerar sig på samma sätt. Efter middagen så kan både värden och gästen sätta betyg på varandra.

Så långt fungerar det exakt som andra delningssajter som AirBnb och Uber. Betalningen administreras av AirDine som tar ut en avgift. Alla värdar måste godkänna användarvillkoren som är mycket tydliga i att man ska följa gällande lagstiftning. Det är också tydligt att det handlar om hobbyverksamhet.AirDine

– Vi är väldigt pålästa vad gäller svenska regler och lagar. När vi lanserar den utomlands så står väldigt tydligt att man måste följa lagarna i respektive land, säger Järvmarker.

AirDine är en social tjänst som parar ihop människor som inte känner varandra innan. Det riktigt spännande blir förstås när det uppstår oväntade möten och uppmuntrar rörelser mellan stadsdelar.

Än så länge måste man ha ett svenskt iTunes-konto för att kunna ladda ner appen. Det innebär att en utländsk gäst måste boka via en person med svenskt abonnemang.

– Under året så ska den bli tillgänglig även utomlands. Då blir tjänsten mer fullständig och man kan boka in sig på middagar när man är ute och reser vilket såklart blir väldigt spännande, säger Järvmarker.

Vilken är då restaurangen i New York där många vill ha plats? Den heter Pith och startades i höstas av Jonah Reider, 21 årig student på Columbia University. Han började med att lägga upp en meny på Facebook och fick en överväldigande respons.

Stora medier i USA som New Yorker, CBS, Huffington Post och många fler har uppmärksammat hans lilla ”krog” hemma i studentrummet. Läs exempelvis Wall Street Journals artikel här.

Just nu går det inte ens att sätta upp sig på väntelistan till Pith. Det är mer än fullt. Men visar att trenden med hemmamiddagar ligger rätt i tiden. Samma tid som omfamnar delning av boende, bilar, cyklar och allt möjligt annat som går att dela på.

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.