Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Norska turister återvände i augusti

KlippanGbg_141011-4777-Redigera_Copyright Per Pixel PeterssonDet internationella resandet till Göteborg har fortsatt öka i sommar. Norska turister återvände starkt i augusti men de som ökat allra mest i år kommer från Storbritannien och Kina.

Besöksnäringen i Göteborg har haft en bra sommar med ökningar av både rumsbeläggning och lönsamhet för hotellen. I augusti återvände de norska besökarna och steg 14 procent efter att ha minskat under första halvåret och i juli. Läs mer om det här.

Fortfarande kommer sju av tio hotellgäster i Göteborg från Sverige eller Norge. Men de största ökningarna i procent är det andra länder som står för. I synnerhet gäller det Storbritannien och Kina.

I augusti ökade britterna med 14 procent, medan kineserna blev hela 41 procent fler jämfört med samma månad 2015. Det är en makalös uppgång och en stor del av förklaringen lystrar till det ovanliga namnet Lynk & Co 01. Bilutvecklingen på Hisingen har tagit ett stort kliv framåt med ny modell och nytt varumärke.

De officiella besöken från Kina till Hisingen har ökat stadigt de senaste åren. Samtidigt har fler gruppresor besökt destinationen Göteborg som en del i sin skandinaviska rundtur.

Den 1 juni 2001 startade första lågprisflyget mellan Göteborg och London. Första året ökade brittiska gästnätter i Göteborg med 50 procent och nästa år ytterligare 11 procent. Sedan dess har det ökat stadigt och vi har tillsammans med Turistrådet Västsverige och Visit Sweden gjort flera marknadskampanjer och PR-insatser i England.

Med en fallande pundkurs och osäkerhet om effekterna av Brexit så finns risk att den fina trenden bryts. Skandinavien är fortfarande populärt bland britter och det gäller både design och mat.

Amerikanska besökare har blivit färre. Terrordåden i Europa har haft en stor påverkan när det gäller amerikaners utlandsresor. Att Göteborg till skillnad från Stockholm och Malmö/Köpenhamn inte har någon direktlinje med flyg spelar också in.

Land Antal gästnätter*

Jan – Aug 2016

%
Sverige 2 204 381 + 3
Norge 186 089 – 4
Tyskland 84 753 2
Storbritannien 86 095 17
Kina 38 182 29
Danmark 50 036 2
USA 39 399 – 13

*Gästnätter på hotell, vandrarhem och stugbyar i Stor-Göteborg. Gästnätter är det vanligaste nyckeltalet inom besöksnäringen och används som parameter i internationella jämförelser som mått på turistisk utveckling, tillväxt och destinationers attraktivitet.

 

 

 

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.