Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Norrmän och danskar turistshoppar mest i Göteborg

| Inga kommentarer

Shopping är inte bara handel. Allt mer av konsumtionen i en stad läggs på upplevelser av

Shopping är inte bara handel. Allt mer av konsumtionen i en stad läggs på upplevelser och tjänster av olika slag. Också i Nordstan finns allt fler kafeer, restauranger och annat.

Vi svenskar shoppade som aldrig förr i december. Julhandeln ökade med 5,1 procent och omsatte 70 miljarder. I Göteborg har shoppingturismen kartlagts och det är våra nordiska grannar som spenderar mest.

Detaljhandeln satte rekord i december enligt siffror från Svensk Handel som kom i går.  Att shoppa, eller ”gå på stan” gör både infödda och turister. Men omsättningen i en stadskärna är så mycket mer än handel och därför är shopping ett begrepp som leder tankarna lite fel. Det märks tydligt i turistiska sammanhang, men gäller egentligen för alla.

När Svensk Handel undersökte shoppingturismen i Göteborg i en färsk rapport så gällde frågorna inte bara vad besökarna hade handlat. Utan även hur mycket som hade spenderats på kaféer, restauranger, inträden, transporter och logi. Norrmän och danskar låg i topp och spenderade drygt 2 200 kronor per dygn under sitt besök i Göteborg. Men bara knappt hälften var på shopping.

Magnus Kroon, utvecklingschef på Svensk Handel, anser att bilden av den shoppande människan är mer komplex än förr. Vi handlar inte längre på samma sätt och det handlas inte bara prylar. Tjänsteutbudet växer som är kopplat till fåfänga, hållbar konsumtion, personliga värderingar och annat.

Omsättningen i en stadskärna mäts inte bara i vad som säljs i butikerna. Nu blir det allt mer tjänster som förmedlas. Apple Store säljer en tredjedel av omsättningen som tjänster. Kaféer inne i butiker blir vanligare och sportaffären säljer också kurser i crawl och skidresor. Hur många gym fanns det i innerstan för tio år sedan, och hur många finns det nu?

Det ska kännas trevligt och vara levande. Människor gillar det de möter i en stadskärna och i undersökningen nämns många orsaker till att man uppskattar Göteborg. Det kan vara Liseberg, kafélivet, evenemang, kultur och mycket annat. De mest kända stråken är Haga, Avenyn, Nordstan och Kungsgatan.

Därför är staden en arena för konsumtion, inte enbart shopping. Konsumtion har i vissa fall blivit ett negativt begrepp men den nya konsumtionen är mer hållbar. Biljetter till konserter, utställningar, film och andra kulturupplevelser är också konsumtion. Det mesta som urinvånare och turister kan hitta på i en stad.

 

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.