Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Nobel Week Dialogue – nästa år i Göteborg

IMG_0203.JPG
Vad var det som fick 50 studenter att gå upp mitt i natten och sätta sig på en buss klockan 03.45 i morse?
Svar: Nobels dragningskraft

Nobel Week Dialogue hölls för tredje gången. Som en del i Nobelveckan samlas några av världens ledande vetenskapsmän och kvinnor för att fördjupa sig i ett ämne som i dag var ”The age to come”.
Åldrande alltså, och de utmaningar eller möjligheter som världen står inför med en befolkning som blir allt äldre. Låter inte som ett ämne som skulle locka studenter i hundratal, men så var det. En busslast av dem kom från Göteborg och fick kliva upp mycket tidigt.
Oleksandra Kryshtapovych är från Ukraina och läser internationell administration på Göteborgs universitet sedan tre månader tillbaka. Hon satte sig gärna på bussen i morse:
– Jag läste om detta på vår studentportal och tycker det är ett fantastiskt tillfälle. Där jag kommer från hade man aldrig gjort något sånt här för studenter, säger hon i pausen efter en paneldiskussion om samhällsekonomiska utmaningar med en åldrande befolkning.
– Det är väldigt bra organiserat och talarna är helt otroliga. Jag är verkligen tacksam för att få vara med.
Kongressalen i Folkets hus i Stockholm var nästan fullsatt när de 34 talarna, varav sex är nobelpristagare, fördjupade sig i ämnen om demografi, livskvalitet, teknik, ekonomi och politik.
Dessutom följdes debatten över nätet i 95 länder. Tweets med frågor och kommentarer kom i hela tiden. En av dem från Carl Bildt.
Nobel Week Dialogue är faktiskt en Göteborgsk och Västsvensk angelägenhet. Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen är huvudmän tillsammans med Carl Bennet AB, Volvo, Ericsson och Akademiska hus. Därför fanns både Anneli Hulthen och Jonas Ransgård på plats tillsammans med delar av den göteborgska akademin.
Om ett år arrangeras seminariedagen i Göteborg.
– Detta är ett fantastiskt tillfälle när kunskap förmedlas och vem som vill kan ta del av vetenskap på hög nivå. Att Göteborg deltar i detta betyder otroligt mycket för utvecklingen av kunskapsstaden, säger Pam Fredman rektor på Göteborgs universitet som själv skriver om dagen här.
Det är fritt inträde för alla. Det enda som krävs är att man registrerar sig på hemsidan innan platserna tar slut. Något som framför allt internationella studenter verkar ha gjort, både från Stockholm och Göteborg.
Den som tror att det bara handlar om vetenskap på en abstrakt nivå har fel. Det var många trevliga och roliga reflektioner av några av världens skarpaste hjärnor. Den som vill titta i efterhand hittar alla inspelningar här. Och jag lovar att det är värt att lägga en dag på Nobel Week Dialogue när det kommer till Göteborg om ett år.

IMG_0205.JPG

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.