Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

New York Times anställer världsresenär – och andra nyheter från turistvärlden

”Tourist Stall, Trafalgar Square, London – May 2009” by Diliff

Drömjobbet för en resejournalist är ledigt. Ett års resande till världens 52 bästa resmål. Det är en av nyheterna i veckans flöde som vi ägnar dagens blogginlägg åt.

Ett nytt år närmar sig och med det börjar listorna över de hetaste resmålen 2018 att dyka upp. Precis som julskyltningen så tycker man att de kommer allt tidigare. Redan nu har Lonely Planet avslöjat sina listor över vilka länder, regioner, städer och ”mest-för-pengarna” som de rekommenderar 2018. En av överraskningarna är att Storbritannien kvalar in på listan över ”mest-för-pengarna”. Motiveringen är att valutan rasat i spåren av Brexit så att man numera är även budgetresenärerna som kan resa till London, Bath eller någon annan destination. Enda nordiska destinationen som finns med på listorna är Oslo.

En av världens mest prestigefyllda är New York Times lista över de 52 hetaste resmålen. Den brukar släppas i början av januari, men redan nu kan man söka jobbet att besöka dem. Den amerikanska mediejätten tar ett nytt grepp och publicerade i veckan en annons för ett riktigt drömjobb för en resejournalist. Under ett år ska man besöka samtliga 52 resmål på listan och skriva och rapportera om dem på plats.
”Vi söker en korrespondent som ska besöka varje destination på vår lista och berätta historien om varje ställe och om livet på resa,” skriver man i annonsen. Ett väl använt pass och stor erfarenhet av att berätta är nödvändiga kvalifikationer för den som vill komma i fråga för jobbet.

Hemma i Göteborg så har Elite Park Avenue visat upp sin nya konferensdel och restaurang. Det är en storsatsning som det anrika hotellet har gjort och de kan nu ta emot större sällskap och har planer på att öppna upp mot Lorensbergsparken med uteservering. Andra hotellsatsningar kan du läsa om här. Totalt så planeras drygt 3 000 nya hotellrum i Göteborgsregionen de närmaste åren. En del av dem med rejäla konferensytor som Åby Arena där internationella Artexis Easyfairs ska driva konferensdelen.

Överturism har blivit ett hett debattämne i sommar där städer som Barcelona, Reykjavik, Venedig och Amsterdam blivit hett omskrivna. Det är bara ett fåtal städer där problemet är stort och diskussionen fortsätter om hur man ska komma tillrätta eller förebygga problemet fortsätter. Branschwebben Skift har en längre artikel med en del nya infallsvinklar på varför en del städer hamnat i en okontrollerbar situation och vad man som stad kan göra. Hur man kan vända överturism till sin fördel visade Oslo i en innovativ kampanj nyligen.

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.