Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Matstaden Göteborg växer och prisas

Upper House dining har fått flera fina utmärkelser och är en av flera kvalitetskrogar som öppnat i Göteborg.

Upper House dining har fått flera fina utmärkelser och är en av flera kvalitetskrogar som öppnat i Göteborg.

Priser och lovord har haglat över kroglivet i Göteborg det senaste året. Senast utsågs Upper House en av de tio bästa i Norden. Och det finns fler prisvärda krogar än någonsin med hög kvalitet på maten.

Amerikanska magasinet Forbes är en av dem som upptäckt Göteborg som matstad det senaste året. Under rubriken Your next food-pilgrimage city skriver reporten Ann Abel lyriskt om några av de restauranger hon besökt i Göteborg.

Hon är inte ensam. Upper House har 14 månader efter öppnandet blivit utsedd till både Årets Affärskrog av Dagens Industri och till en av de tio bästa i Norden av White Guide. Det gläder naturligtvis Krister Dahl som är ansvarig för restaurangerna i Gothia Towers:

Krister Dahl

Krister Dahl är chef över restaurangerna i Gothia Towers

– Det är fantastiskt och ett kvitto på att det vi gör sticker ut på ett positivt sätt. Det behöver inte vara stelt och stramt med fine dining, men det handlar mycket om en matsalsupplevelse och den är unik med vår restaurangmiljö på 25:e våningen.

Samtidigt har några gått åt andra hållet och frivilligt släppt sin stjärnstatus. Fond och Kock&Vin stängde men SK Mat & Människa, Toso, Spisa och Koka har kommit istället. Plus väldigt många andra.

– Det roligaste är att så många mellanpriskrogar har ökat kvaliteten. Det är en utveckling där Göteborg legat lite efter Stockholm. Men det har verkligen exploderat senaste året, säger Stefan Karlsson som drev Fond framgångsrikt i flera år.

Nya krogtäta stråk som Tredje Långgatan och Rosenlundsgatan har uppstått. Liksom Food Trucks som serverar bra snabbmat. Samtidigt som etablerade stjärnkrogar som Thörnströms, 28+ och Sjömagasinet nu fått sällskap av Bhoga. Kvalitetskrogar som Linnea, Hos Pelle, Swedish Taste, Swea Hof och Fiskekrogen lever vidare. Det experimenteras med asiatiska influenser och svenska råvaror som på vRÅ, Hoze och Björk&Bambu.

– Det är en intressant utveckling som man ser i hela världen. Man gör sin egen tolkning och testar. Men det går inte att göra en annorlunda och enklare produkt om man inte har kunskapen i botten. Hjärtat måste också alltid vara med, säger Stefan Karlsson.

Antalet restaurangbord i Göteborg har blivit många fler under 2014. Konkurrensen blir hårdare, men samtidigt är effekten att ännu fler går ut. Folk drar folk och krogupplevelser är exempel på hållbar konsumtion.

Till sist; Här är några tips från brittiska Express vad man bör göra i Julstaden Göteborg.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.