Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Listan över de 100 mest välkomnande städerna i världen

Lyckliga invånare betyder mycket för vilka städer som turister känner sig mest välkomna till. I en stor undersökning rankas de mest välkomnande städerna i världen. Göteborg hamnar på en hedrande 25:e plats av 100 undersökta städer.

Det är internationella reseföretaget TravelBird som står bakom undersökningen som släpptes den 31 oktober på FN:s Internationella dag för världens städer som har temat ”Innovativ styrning. Öppna städer”.

Det är en omfattande undersökning utifrån flera olika parametrar där turistkapacitet, säkerhet, ankomstplats, öppenhet, engelska-kunskaper och invånares lycka är några. Man har också gjort enkät bland 15 000 journalister och mätt negativ påverkan av massturism.

Singapore får högst poäng i hela undersökningen. Samtliga nordiska huvudstäder finns med bland de tolv första, förutom Reykjavik som slutar på plats 72. Mycket på grund av att den isländska huvudstaden har problem med just för mycket turister.

Göteborg är den enda nordiska icke-huvudstaden på listan och ligger på plats 25, mellan tyska Stuttgart och München. Lyckliga invånare finns i alla nordiska städer, säkerheten är god och nästan alla kan engelska.
Stora turistmagneter som Budapest, Barcelona, Venedig och Amsterdam kommer långt ner på 100-listan.

Slutsatsen är enkel: En stad där invånarna mår bra och känner sig trygga blir också mer välkomnande för besökare. Det engelska begreppet liveability är alltmer använt i sammanhang när städer diskuterar hur man ska bli mer attraktiva. Det är precis vad TravelBirds ranking visar.

Det är också en trend att allt färre vill beteckna sig som turister i traditionell mening. Istället vill man känna sig som en tillfällig invånare. Gå på samma kaféer och strosa på samma gator som dem som lever i staden man besöker.

Det är egentligen ganska självklart. Stadsmiljön och atmosfären betyder mycket. Därmed inte sagt att enskilda stora attraktioner slutat vara enormt viktiga.
Just nu pågår Halloween på Liseberg. Det är en fantastisk satsning som fyller hotellrum runt om i Göteborg, skapar underlag för shopping och krogar samt fler besökare på museer och gallerier.

Men det är också en njutning för oss göteborgare. Precis som det ska vara.

Hela undersökningen av de 100 mest välkomnande städerna i världen hittar du här.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.