Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Kunskap och sanning I Nobel anda lockade tusentals till Svenska Mässan

Tänk att ägna en hel lördag till att lyssna på några av världens smartaste personer som diskuterar ett högaktuellt ämne så att alla förstår. Det var många som ville vara med om det idag när Nobel Week Dialogue kom till Göteborg för tredje gången. ”Future of truth” var dagens ämne.

Kunskap och fakta är ifrågasatt och hotat från flera håll. Ett av dem är nu presidenten I världens mäktigaste land. Förre CIA-chefen Michael Hayden som var en av dem som stod på scen i Mässans kongresshall med n skarp analys av hur fakta och kunskap ersatts av känslor och visioner.

– Donald Trump ger sig på institutionerna I samhället som står för stabilitet och kunskap. Universitet, medier, domstolar har alla blivit utsatta för hans förakt. Även mina kollegor i underrättelsetjänsten som ska ge presidenten underlag för hans beslut.

Första gången Nobel Week Dialogue kom till Göteborg var 2013 och handlade om framtidens energiförsörjning. Min farhåga då var att detta inte var något för mig, eller andra som inte hade minst en hög examen i något naturvetenskapligt ämne. Kongresshallens 1 500 platser var inte riktigt fulla den gången.

Nå, jag hade fel och sedan dess har jag aldrig missat detta makalösa tillfälle att med fritt inträde få lyssna till några av de smartaste personerna på jorden. I år var det sju nobelpristagare och en lång rad andra framstående experter och människor som åstadkommit fantastiska saker.

Som Orlando von Einsiedel och Joanna Natasegara som gjort den Oscarsvinnande dokumentären ”The white helmets” om de människor som riskerar sina egna liv för att rädda andra i krigets Syrien. Eller New York Times Maggie Haberman som följt Donald Trump under lång tid och flera gånger blivit angripen av honom på Twitter. Hennes senaste artikel publicerades samtidigt som hon var I Göteborg och är en granskning av presidentens vanor.

Vetenskap och fakta är under attack och nobelpristagaren David Gross frågade retoriskt hur man ska hantera lögnare som fullständigt struntar I alla regler och I hur man ska uppföra sig. Han hade dock hopp: ”Vetenskapen överlevde påvens attack på Galileo, Stalins attack på Darwin, Hitlers attack på Einstein. Den kommer att överleva Donald J Trump och hans gelikar också.”

En heldag med kunskap och nobelpristagare lockade runt 2 000 till Svenska Mässan en fin decemberlördag. Många av dem studenter. Man skulle önska att fler fick chansen och som tur är finns det på webben, även om det inte är samma sak som att uppleva detta live.

Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen är tillsammans med privata näringslivet med Carl Bennet I spetsen de som gjort denna kunskapsfest möjlig. Det är en bra investering.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.