Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Hur viktiga är influencers för resebranschen?

De skapar egna kanaler i sociala medier och har skaror av följare som gör traditionella medier gröna av avund. Bra influencers är eftertraktade när destinationer och reseföretag planerar sina kampanjer. Till och med TripAdvisor har börjat anlita dem.

I somras var Eric Conover på en veckas besök i Göteborg och Västsverige. Han har en kanal på YouTube med runt en halv miljon tittare som följer hans resor runt i världen. I Göteborg firade han bland annat midsommar på Vrångö och bodde på Kajkanten. Du kan se filmen därifrån genom att klicka på bilden här ovanför.

Erics besök i Sverige var en del av arbetet som Göteborg & Co gör i USA tillsammans med Visit Sweden, Turistrådet Västsverige och Volvo. När han reser har han både kameraman och koordinator med sig och har förberett sig noga. Eric och andra stora influencers blir som ett slags kompisar som man följer när de gör sina personliga reportage.

Ett annat amerikanskt produktionsbolag som jobbar med influencers är Matador Networks. De har producerat runt 150 kanaler de senaste fem åren inom områdena resor, mat och livsstil. Det är ungefär lika länge som begreppet influencer har existerat.

Innan dess fanns det bloggar med mer eller mindre proffsigt innehåll. Vi som jobbade med PR började märka att bloggarna blev fler och fler för kanske tio år sedan. Men kvaliteten var skiftande och det var svårt att bedöma deras betydelse.

Många av dagens influencers är lika professionella som vilken etablerad TV-kanal som helst. De är måna om sitt värde och sin trovärdighet. Över 60 procent av amerikanska resenärer använder plattformar som Facebook och Instagram för att hitta inspiration till nästa resa, enligt Facebook själva, och influencers spelar stor roll för att skapa inspirerande innehåll. Inlägg från vänner och familj kommer också högt när man ska ta sitt resebeslut.

Det väckte stor uppmärksamhet i branschen när TripAdvisor för en dryg vecka sedan berättade att de ska utvidga sin affärsmodell. Istället för att som hittills bara bygga hela sitt innehåll med tips och rekommendationer på ”vanliga resenärer”, så har man knutit till sig 500 professionella aktörer. Både traditionella resemedier som National Geographic, Travel Channel med flera samt stora bloggare och influencers. Som användare kan man välja ut vilka man vill följa och litar mest på genom att skräddarsy sitt eget flöde. Än så länge är det en test i betaversion som ska lanseras på riktigt senare i år.

Hur är det i Sverige då? I torsdags på Bokmässan avslöjade Medieakademin vilka som är landets största influencers. Överlägset störst är Jocke & Jonna som sopade hem flera klasser. Traditionella mediehus som Expressen och Aftonbladet finns också med bland de stora. Några resekanaler finns inte på topplistan vad jag kunde se.

Influencers har redan gått förbi de traditionella medierna i många sammanhang. Men de är inte journalister och kan ibland försvinna lika snabbt som de kom fram. Men viktiga för resebranschen det är de definitivt.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.