Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Hur ser turismen ut efter krisen?

| Inga kommentarer

Just nu längtar vi efter det normala. Men det är ett tag kvar till riktiga möten, konserter och fotbollsmatcher, att resa eller bara få umgås utan restriktioner. Besöksnäringen kämpar för att överleva och destinationer letar efter nycklarna till framtidens turism. Här finns kanske några av dem.

Foto: Jennie Smith/Göteborg&Co

”Istället för folk som uttalar sig tvärsäkert om det mesta ser vi nu folk som kan allt om ett ämne men inte vågar slå fast någonting alls”, skriver GP:s Arne Larsson i en läsvärd krönika om experternas återkomst. Det gäller hur pandemin ska bekämpas, men skulle lika gärna kunna gälla hur turism och resande kommer se ut när faran är över.

Destinationsbolag över hela världen anpassar och ställer om. Men hur ser den nya verkligheten ut? Det är den stora frågan för experterna på turism.

  • Snart tillbaks, eller aldrig tillbaks

Första experten är turismforskaren Robert Pettersson på svenska ETOUR som listar tre framtidsbilder för turismen: Snabb återgång, Långsam återgång eller Nya beteendemönster som innebär att turismen ser helt annorlunda ut. Just nu ser det inte alls ljust ut och FN:s turistorgan UNWTO tror att det internationella resandet faller med 60–80 procent i år. I onsdags kom EU-kommissionen med lite hopp och riktlinjer för resandet i sommar. Det är snart, men det är en bra bit kvar till normalläge. Regeringen avråder från utlandsresor fram till 15 juli och inom Sverige så är det 1-2 timmars bilresa som är normen.

  • Framtiden blir hållbarare

Innan krisen pratade många om miljö och klimat. När Göteborg deltog på mötesbranschens stora mässa IBTM World i november i Barcelona var intresset för oss som hållbar destination stort. Det kommer inte bli mindre av detta. Nu kan man addera säkert och tryggt som aspekter av hållbarheten. Plus att trängsel och överturism är något som besökare vill undvika under lång tid framöver. Destinationer som kan visa att de tagit tag i problemen kommer bli vinnare.

  • Kunskap om besökarna blir nyckeln

Ett viktigt konkurrensmedel i framtiden blir kunskap om vad besökarna vill ha och vad de förväntar sig. Besöksnäringen är en komplex massa av företag och organisationer som erbjuder allt från kanotpaddling till högteknologiska möteskoncept, från camping till hotellsviter. Göteborg & Co startade nyligen ett arbete med en kunskapshubb för besöksnäringen. Den kommer vi att berätta mer om senare i år.

  • Virtuella upplevelser är inte på riktigt

Oj, vad det börjar blir enformigt. Skype, Zoom och Teams är fantastiska verktyg men de har sina begränsningar. Det viktiga småsnacket, att kunna se varann i ögonen och läsa av stämningar, nerven när en artist framför sitt verk inför publik. Det funkar inte alls lika bra via kameran på datorn. Digitala mässor är kul, men inte i längden. Många längtar efter liv och social samvaro. Som de här killarna:

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.