Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Hur går det för den norska turismen?

Norrmän har alltid varit ett resande folk. Det kommer de fortsätta vara.

Norrmän har alltid varit ett resande folk. Det kommer de fortsätta vara.

Sverige är norska turisters favoritland men i år har det blivit färre resor över gränsen. Fast det finns ingen anledning till panik. Den norska ekonomin håller på att återhämta sig och norsk hotellbransch växer, även om det går sakta.

De finns många skäl att älska norrmän om man är i turistbranschen. I synnerhet om man är från Västsverige, inklusive Göteborg. Här är de norska besökarna fler än alla tyskar och britter tillsammans. Jag brukar lägga till Kina i den jämförelsen också. Men det stämmer inte längre.

För medan tyska, brittiska och kinesiska hotellgäster ökat kraftigt i år, så har norska besökare blivit åtta procent färre i Göteborg. Stockholm har haft en liknande minskning, med ett kraftigt minus i juli. Även gränshandeln har enligt norska Statistisk Sentralbyrå minskat fem procent senaste året, liksom antalet dagsturer till Sverige.

Överlag har norrmännens utlandsresor gått ner nio procent i år, men den vanligaste turen går fortfarande till Sverige där Göteborg är en av favoritstäderna.

Så innan man börjar oroa sig, skruva strategier och stuva om i sina marknadsbudgetar så kan det vara en idé att titta på hur den norska inrikes turismen ser ut. Där växer det nämligen på de flesta håll.

Analysföretaget Hotelia målar i sin halvårsrapport över norsk hotellmarknad en ljusnande bild. Marknaden har varit långt nere, och är i vissa fall fortfarande. Men det finns positiva tecken. De internationella besökarna har blivit fler, och norrmännen semestrar mer hemma.

Stavanger har fortsatt minustecken i alla kolumner på grund av oljekrisen i kombination med en stor ökning av hotellkapacitet. Men nu invigs inga fler hotell i den norska oljemetropolen och Hotelia tror att botten är nådd. Kristiansand är det andra problembarnet som har svårt att fylla hotellen under lågsäsong.

De positiva exemplen hittar vi i Trondheim, Tromsö och Gardermoen. Alla tre har vänt trenden och ökar både beläggning, gästnätter och lönsamhet.

I Norges två största städer tar gungor och karuseller ut varandra. Oslo tappade rejält på kongresser och affärsresande första halvåret 2016. Men fritidsresandet ökade ordentligt och utgör för första gången över 50 procent av gästnätterna i den norska huvudstaden. Tvärtom är det i Bergen där privatresenärerna blivit färre, men kongressgästerna ökade med 35 procent.

Slutsatsen i Hotelias rapport är att den generella utvecklingen för norsk ekonomi ser bra ut inför 2017 vilket väntas öka affärsresandet och förbättra hotellens beläggning och lönsamhet. Samtidigt varnas för att gruppen privatresenärer som ökat från både ut- och inland kan söka sig till andra resmål om den norska kronan fortsätter stärkas.

Och det är precis vad som håller på att hända. Den norska kronan är efter en djupdykning i början av året på väg mot samma nivå som för ett år sedan.

Detta kombinerat med händelser i höst som Halloween och Julstaden vilka marknadsförs kraftigt i Norge gör att utsikterna är goda. Sverige och Göteborg kommer fortsätta vara attraktivt för våra bästa grannar.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.