Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Hur 2015 blev ett superår för besöksnäringen och turismen till Göteborg

Liseberg julmarknad

Karusellen snurrade snabbt 2015 för turismen. Inte minst för Liseberg som hade en av sina bästa säsonger.

För ett år sedan slog turismen till Göteborg ett brakande rekord med fyra miljoner gästnätter. Nu kommer det passeras med råge. Här är evenemangen, mötena och konjunkturen som skapade superåret 2015.

Som dagens GP skriver så var 2015 strålande för besöksnäringen i Sverige i allmänhet och Göteborg i synnerhet. Att analysera varför är inte alltid enkelt och många faktorer samverkade. Här är några av dem:

  • Evenemangen

Volvo Ocean Race lockade 325 000 besök till Frihamnen under veckan efter midsommar. Publikrekord, stort medieintresse och 260 miljoner kronor i turistekonomisk effekt. Det största och bästa genomförande som evenemangsstaden har haft på många år. Partille och Gothia Cup, Bokmässan, Horse Show, Göteborgsvarvet, Way out West, Kulturkalaset är stabila årliga besöksmagneter som fyller på hotellen.

  • Möten och mässor

Ett lysande mötesår med 136 400 delegatdygn och turismomsättning på 516 miljoner är 20 procent högre än året innan. World of Coffee, Euro Attractions show och Tandläkarstämman var de tre stora som stod för 60 000 gästnätter. Sammanföll med att de två stora mässorna, Elfack och Scanpack, också hölls 2015.

  • Ny hotellkapacitet

Ingen kan växa om kostymen är för liten. Stor-Göteborg har 11 800 hotellrum. En vanlig fråga, inte minst från journalister, varje gång ett nytt storhotell planeras är om det finns gäster till alla nya rum. Hittills har svaret varit ett tydligt: Ja. I juli i år låg beläggningen nära otroliga 90 procent samtidigt som intäkterna per rum ökade rejält. Utlandsturisterna blev många fler vilket spädde på efterfrågan.

  • Privatekonomi

Rekordlåg ränta betyder mer pengar i plånboken för många. Resor ligger högt på topplistan både i Sverige och utomlands. Restaurangbesök och shopping och andra storstadsupplevelser likaså. Den som tjänar i Euro eller Pund får mer för pengarna i Sverige.

  • Tillgänglighet

Det har aldrig varit så enkelt att boka resa eller hotell som nu. Arlanda och Landvetter flygplatser slår passagerarrekord. SJ och MTR priskrigar på sträckan Göteborg – Stockholm. Ryanair, Norwegian och Airbnb växer kolossalt. Allt är enkelt att boka och jämföra. Slå till nu. Det finns bara tre platser kvar till detta pris.

Det finns fler förklaringar; Trenden att fler reser till städer, som jag skrivit om tidigare. Lyckade nysatsningar som Halloween på Liseberg. Effektivare marknadsföring och bättre närvaro i sociala medier. Storföretagens affärsresande. Sverige är trendigt.

Det mest positiva med ett superår är att det triggar fler att våga investera och göra något nytt. Det mest negativa är att det blir svårt att överträffa nästa år. Det finns många orosmoment och 2016 har börjat med ett börsfall i Kina. Vad som händer i besöksnäringen utifrån ett göteborgskt perspektiv kommer du kunna fortsätta följa här på Snack om Turism.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.