Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Höstkoll i världens mest hållbara stad

Järntorget är en av många platser i Göteborg som kommer förändras när Masthuggskajen ska bebyggas och Hotell Draken blir klart. Foto: Per Pixel Petersson

Det brukar sägas att vi svenskar, och göteborgare, är rätt blygsamma. Inte är så bra på att berätta om våra framgångar. Så här är en skrytsam krönika över ett antal saker att vara omåttligt stolt över just nu i Göteborg.

Årets Kock

I fredags gick finalen i Årets Kock. Aldrig tidigare har Göteborg lagt beslag på de två översta platserna men denna gången blev det Martin Moses och Ola Wallin från SK Mat & Människor som kom etta och tvåa. Ett stort grattis till dem och till matstaden Göteborg som har varit en reseanledning för många matälskare sedan slutet av 1990-talet. Ryktet började spridas ordentligt när New York Times legendariske matskribent R.W.Apple utnämnde Sjömagasinet till en av de bästa krogar han någonsin ätit på i en artikel.

Bäst i världen på hållbarhet

Amerikanska magasinet GQ besökte Göteborg i somras och publicerade nyligen en lång, fantastisk text med rubriken ”Lessons from inside the world’s most sustainable city”. Va? Inte kan vi lära världen något om hållbarhet. Jodå, det kan vi. Tre år i rad har Göteborg hamnat högst i rankingen Global Destinations Sustainability Index och snart avgörs vilken stad som vinner 2019. Även om det inte blir Göteborg en fjärde gång så har vi gjort ett internationellt avtryck för framgångsrikt hållbarhetsarbete. Vilket är något att vara stolt över.

Bokmässan

Minns ni för en del år sedan när de stora förlagen bestämde sig för att inte delta på Bokmässan i Göteborg? Det var för dyrt och omständligt och därför skulle man istället stanna i huvudstaden och göra en konkurrerande mässa där. Det blev inte så mycket med det och i år känns Bokmässan som startar nästa vecka extra aktuell. Mässan är bredare med flera samarrangemang än tidigare. En generation göteborgare har vuxit upp sedan starten 1985 och mässan är mer vital än någonsin.

Sveriges mest populära sommarstad – hela året

Rätt vad det är kommer det någon enkät som utser mest populära resmålet på sommaren. Göteborg är ofta med i toppen. Det kan också bli någon annan stad som vinner, men vi lutar oss gärna mot Statistiska Centralbyråns siffror över gästnätter på hotell och vandrarhem. De ökade i juli med 9 procent och rumsbeläggningen landade på otroliga 85 procent. Högre än både Stockholm och Malmö. Även för hela perioden januari – juli har Göteborg den bästa beläggningen av de tre storstäderna, men också den högsta genomsnittliga rumsintäkten per tillgängligt rum.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.