Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Helheten lockar besökare mer än de enskilda delarna

Tredje Långgatan är ett av Göteborgs nya attraktiva ägg i korgen. Bild: Frida Winter / Göteborg & Co

Är det helheten eller delarna i en stad som är mest attraktivt för besökaren? En fråga lika omöjlig som den klassiska om hönan och ägget. Men i dag skulle jag ändå satsa en slant på att det är hela staden som spelar störst roll. Fast bara om delarna funkar. Hänger du med?

Nyligen hade jag förmånen att få lyssna till en presentation av nya Steamhotel i Västerås som startades av göteborgska entreprenörerna i ESS-group.
När de först fick erbjudandet konstaterade de snabbt att det inte behövdes nåt nytt hotell i Västerås. Marknaden var mättad. Inga fler ville åka dit. Så de skapade inte ett ställe att övernatta på, utan en upplevelse med större attraktionskraft än staden i sig.
Det blev succé. Nu har de bättre beläggning och högre snittpris än andra mer traditionella hotell i närheten. Så kan det gå, och det spännande är att det i kölvattnet kan växa fram nya och helt andra anledningar att resa till Västerås och då börjar staden komma i kapp.

Annars är det ovanligt att någon reser för att bo på ett visst hotell. Speciellt i städer som redan är kända för att kunna erbjuda ett stort utbud av upplevelser, kultur, nöjen, underhållning, intellektuell stimulans. Eller där det bara är trevligt att vara i största allmänhet.
Som Lisebergs VD Andreas skriver här är det som säljs (hotellövernattning och entrebiljett) inte samma som det som kunden köper (upplevelser och minnen).

Själv tillhör jag kategorin resenärer som sällan bestämmer nåt i förväg. Visst, boka hotellet och ordna allt praktiskt så man slipper ägna mer tid åt det. Men inga ”måste-göra-listor”. Ta dan och stan som den kommer. Strosa runt och se vad som verkar intressant. Fråga nån efter vägen nånstans, men inte nödvändigtvis gå dit. Sitta på ett kafé. Äta något.
Sånt man kan göra när man inte har nån tid att passa.

Antalet besökare till de riktigt stora besöksattraktionerna i Göteborg kan gå lite upp eller ner mellan åren, men är i stort sett konstant. Samtidigt har besökarna till staden blivit många fler. Gästnätterna ökat med runt 20 procent bara de senaste fyra åren. Fler internationella besökare än någonsin.
Det kan vara väldigt förrädiskt med statistik, men det verkar som att många av de nya besökarna hittar till andra upplevelser än de vanliga och mest kända. Men de reser ändå till Göteborg därför att staden har mycket annat som lockar.

Det går aldrig att överdriva vad upplevelserna inne på Liseberg, Svenska Mässan eller Ullevi betyder för destinationen Göteborg. Det är tre guldägg i korgen. Men resten, helheten, blir allt viktigare och det är detta som är min poäng. För att en stad ska fortsätta locka besökare, investerare och nya invånare så gäller det att ha många ägg i korgen. Sidogatorna och mellanrummen betyder väldigt mycket för helhetsintrycket.
Strosandet är också en bra metod för att hitta det som man inte visste fanns.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.