Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Här växer Göteborgs nya arena fram

Göteborgs nya arena i Kviberg är just nu en byggarbetsplats. Men i juli ska den 45 300 stora anläggningen vara klar. Med inomhushallar, hotell, restauranger, skola, gym och skidspår.

Göteborgs nya arena i Kviberg är just nu en byggarbetsplats. Men i juli ska den 45 300 kvadratmeter stora anläggningen vara klar. Med inomhushallar, hotell, restauranger, skola, gym och skidspår.

I juli ska den stå klar. Då har Göteborg fått en av Europas finaste multisportanläggningar, komplett med skidspår, full fotbollsplan och hotell. Allt finansierat med privata pengar.

Än så länge är det en byggarbetsplats som möter besökarna till Göteborgs nästa stora arenabygge som lämpligen heter just; Göteborgs Nya Arena. Namnet kommer säkerligen vara något annat när arenan öppnar om cirka fem månader.

Det är en gigantisk investering på runt 900 miljoner kronor. För de pengarna får göteborgarna 45 300 kvadratmeter med två idrottshallar, fullstor fotbollsplan inomhus, kaféer, grundskola, gymnasium, gym, hotell, restauranger och 1 200 meter skidspår som är öppet året runt. Allt fördelat på byggnadens sju våningar.

I dessa tider när det diskuteras mycket om arenors ekonomi så är det extra intressant att allt är privat finansierat. Serneke och Prioritet Finans äger anläggningen gemensamt och den är redan fylld av hyresgäster.

Från konferensrummen har man utsikt över fotbollsplanen med läktare för 2 000 åskådare.

Från konferensrummen har man utsikt över fotbollsplanen med läktare för 2 000 åskådare.

Hotellet med 130 rum, konferenslokaler och restauranger drivs av Sodhexo. Gymmet och skidspåret av Nordic Wellness. Asperogymnasiet och Änglagårdsskolan står för skolorna. Idrotts- och föreningsförvaltningen sköter uthyrning av idrottshallarna. Ola Serneke, ägare och initiativtagare säger om projektet i ett pressmeddelande:

– Tanken är att Göteborgs Nya Arena ska vara som ett köpcentrum fast för idrott. Med arenan som nav i Kvibergs park kommer vi se Sveriges nya centrum för idrott och rekreation växa fram.

Här kommer det bli 1,2 kilometer skidspår öppet året om. Så småningom kompletterat med utomhusspår.

Här kommer det bli 1,2 kilometer skidspår öppet året om. Så småningom kompletterat med utomhusspår.

Antalet kvadratmeter är nästan lika mycket som Swedbank arena i Malmö och knappt hälften av Friends i Solna. Skidanläggningen i källarplanet håller mellan två och fyra minusgrader året runt och har en egen snömaskin. Här finns också skiduthyrning. Alla verksamheterna ska komplettera varandra och bära hela arenan ekonomiskt.

Som Idrottens Affärer skrev förra året så är samhällsnyttan med anläggningen enorm. Efterfrågan bara på skidspåret borde bli överväldigande och under de årligen återkommande evenemangen Partille Cup och Gothia Cup så blir den nya arenan guld värd. Här finns övernattningsmöjligheter för gästande lag både i skolsalar och hotellrum. En arena där elit samsas med motionär ända ner till den enklaste nivån. Dessutom 15 minuters spårvagnsresa från centrum mitt i ett väldigt expansivt område.

Det ska bli mycket spännande att följa arenan i Kviberg. Den som vill ha en provtur kan kika på filmen här nedan.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.