Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Här spenderas över fem miljarder turistkronor varje år

Liseberg, Svenska Mässan och Universeum. Ett av Göteborgs och Sveriges viktigaste industriområden för besöksnäringen ligger kring Korsvägen.

Liseberg, Svenska Mässan och Universeum. Ett av Göteborgs och Sveriges viktigaste industriområden för besöksnäringen ligger kring Korsvägen.

Korsvägen är navet i ett av landets största industriområden. Under ett år passerar kunder motsvarande över halva Sveriges befolkning trafikplatsen i Göteborg. Och i sommar har det varit rekord.

I morgon öppnar Bokmässan och nästan 100 000 besök kommer räknas in i Svenska Mässan under de fyra kommande dagarna. Den mest publika av de 47 mässor och mötesarrangemang, 18 kongresser, 184 event och 1 700 dagskongresser som ägde rum förra året.

Tvärs över gatan har Liseberg startat nedräkningen av sommarsäsongen, och uppräkningen av resultatet. Fram till i måndags hade 2,2 miljoner passerat spärrarna vilket är något färre än förra året, men omsättningen på 800 miljoner ligger klart över budget. Sannolikt kommer man att överträffa förra årets miljardomsättning. ”Med tre helger kvar (flera öppetdagar än förra året) och en ny säsong (Halloween), så ser det riktigt, riktigt, riktigt bra ut”, svarade vd Andreas Andersen på min fråga om hur säsongen varit.

Tillsammans lockar Svenska Mässan, inklusive hotell och restauranger, och Liseberg runt 4,5 miljoner besök på ett år. Lägg till grannarna Universeum och Världskulturmuseet med cirka 700 000, och det blir totalt över fem miljoner besök.

Motsvarande mer än halva Sveriges befolkning passerar alltså Korsvägen på väg till någon av upplevelseanläggningarna. Trafikplatsen är utan tvekan navet i ett av besöksnäringens största industriområden.

Spännvidden på besökarna är enorm. På Korsvägen kan man under en och samma dag möta barnfamiljer, skolungdomar, medicinska forskare av internationell toppklass, bibliotekarier, teaterbesökare, restauranggäster, konsertpublik, idrottslag eller något globalt företags säljarkår från flera olika länder iklädda likadana tröjor med logotyp på. Och dessutom idrottspublik på väg till Scandinavium eller Ullevi, som inte självklart passerar Korsvägen, men också är en stor del i upplevelseindustrin.

Den 6 – 8 oktober krokar Mässan och Liseberg arm när Euro Attractions Show går av stapeln i Göteborg och Sverige för första gången. Då blir mässhallarna och nöjesparken utställningsområde när branschfolk från hela världen kommer hit.

Fler siffror: Svenska Mässans besökare spenderar totalt 2,3 miljarder kronor. Motsvarande siffra för Liseberg är 2,75 miljarder. Besöksnäringseffekten av dessa båda storföretag är alltså över fem miljarder vilket bör generera ungefär 4 000 jobb (årsarbeten). Både direkta och indirekta jobb.

Investeringstakten är hög. Båda har gjort tunga investeringar de senaste åren. De mest synliga är Gothias tredje hotelltorn och bergbanan Helix. En miljardinvestering för Mässan och en halv miljard för Liseberg.

Allt detta är hårda fakta om betydelsen av upplevelse- och mötesindustrin och vilken fantastisk tillgång området kring Korsvägen är. Sedan finns det mjuka PR-värden som är enorma. Läs bara den här fina berättelsen där amerikanska författarinnan Vendela Vida skriver personligt om sina Lisebergsminnen i The Guardian.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.