Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Här är appen som får kinesiska turister att hitta rätt

| Inga kommentarer

Kineser reser allt mer och till Göteborg har de ökat rejält de senaste åren. Foto: Bert van Dijk Creative Commons

Kineser reser allt mer och till Göteborg har de ökat rejält de senaste åren. Foto: Bert van Dijk Creative Commons

Turismen i världen fortsätter öka, och asiater står för en allt större del. Det är nu kineser kommer på allvar. Men appen de använder är fortfarande okänd i turistsverige.
I tisdags var Kinas statschef Xi Jinping i Davos i Schweiz. Han är en av många kineser som kommer att resa till Europa i år. I hela världen ökade förra året turismen med 46 miljoner nya internationella resenärer, och det är asiater som ökar snabbast.
Enligt FN:s turistorgan UNWTO så gjordes över 1,2 miljarder turistresor 2016. Förväntningarna på 2017 är att resandet till Europa ska öka ytterligare med 2-3 procent. Asien leder utvecklingen.
När den förre kinesiske statschefen Hu Jintao besökte Göteborg i samband med ostindiefararens hemkomst startades en ny trend (han gav samtidigt sitt godkännande till Volvo-Geely affären).
Till Göteborg har kinesiska övernattningar på hotellen ökat med över 130 procent de tre senaste åren. De är numera nästan lika många som nordamerikanerna.
Det är hög tid att lära sig hur man får kineser att hitta till sitt hotell, restaurang, kafé eller besöksattraktion. Här hjälper inte Tripadvisor stort. Kina har sin egen.

Dianping innehåller massor av tips från användare på allt möjligt.

Dianping innehåller massor av tips från användare på allt möjligt.

Den heter Dianping och för en kines att gå på restaurang utan att ha ”dian-pingat” den först är det inte många som gör. 2015 värderades företaget bakom appen till fyra miljarder dollar, enligt Wall Street Journal. Det är en bit kvar till Tripadvisor, men det var som sagt för två år sedan.
Saker händer snabbt i det stora landet i öster. Få hade väntat sig att Xi skulle stå i Davos 2017 och prata om vikten av öppenhet och klimatavtal. Eller att kinesiska hotellgäster skulle bli fler än amerikanska.
En klok strategi för den som vill få fler kinesiska gäster kan vara att se till att få bra omdömen i Dianping. Språket är svårt, men inte oöverkomligt. Och det går faktiskt att google-översätta.
Testa själv genom att kolla vad användarna själva skriver om matställen i Göteborg här. Och i framtiden så kommer vinnarna vara dem som ser till att vara topprejtade både på Dianping och på Tripadvisor.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.