Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Gymnasie-SM i turism lockar unga till branschen

Emma Hedlund och Jennifer Ivarsson från Aniaragymnasiet är två studenter som lockas av att jobba i besöksnäringen.

Emma Hedlund och Jennifer Ivarsson från Aniaragymnasiet är två studenter som lockas av att jobba i besöksnäringen.

Med ett SM-brons i bagaget ser Emma och Jennifer fram mot att jobba inom besöksnäringen. Tjejerna kom trea när Gymnasie-SM avgjordes i Visby i mars och är snart på väg ut i yrkeslivet. Tävlingen är ett sätt för Visita att locka fler unga till utbildningarna.

Det är ingen enkel match att vinna SM i turism för gymnasieelever. Emma Hedlund och Jennifer Ivarsson från Aniaragymnasiet i Göteborg vet hur det går till. Efter att ha kvalificerat sig till finalen så fick de lösa både teoretiska och praktiska uppgifter inför en jury.

– Först var det 50 teoretiska frågor att svara på och dagen därpå fick vi lösa praktiska problem och som avslutning en audition där det gällde att söka ett jobb, säger Jennifer.

De tre praktiska problemen var ett bortsprunget barn på Gröna Lund, en busslast med magsjuka pensionärer på en rastplats i Tyskland och att ordna hotell till passagerare på ett inställt tåg. Finalisterna fick resonera sig fram till en lösning medan juryn lyssnade och antecknade.

– Vi utgick ofta från hur vi själva skulle viljat bli bemötta i en sådan situation. Den med pensionärerna var svårast, säger Emma.

Branschorganisationen Visita har arrangerat SM för gymnasier sedan 1989. Man tävlar i kategorierna hotell, servering, kock och sedan några år också i turism. Syftet är att locka fler unga att söka sig till branschen. De senaste åren har man sett en vikande trend.

Emma Theiland-Nilsson, lärare på Aniaragymnasiet, ser inte samma sak när det gäller turismprogrammet. Däremot för de yrkesinriktade utbildningar.

– Elevantalet går ner generellt. Men turismprogrammet är det populäraste vi har. För närvarande med dryg 20 elever i varje årskurs hos oss, säger hon.

Hennes kollega Angela Lindqvist håller med:

– Det är en väldigt stor bransch och bra att Visita gör detta för att öka intresset. Det finns många olika delar som eleverna kan jobba inom och det är praktikperioder där de får kontakter och referenser som kan hjälpa dem i framtiden.

De senaste åren har branschen växt mycket. I synnerhet i storstäderna. Stockholm, Göteborg och Malmö ser just nu en expansion i antal hotellrum och restauranger samt i omsättning.

Det gör också att behovet av personal ökar vilket lyftes senast på TUR-mässan i Göteborg. Särskilt stort behov är det av kockar och restaurangpersonal.

För Emma och Jennifer som tar studenten i vår hägrar en framtid på hotell eller något jobb utomlands. Båda har praktiserat utomlands och gör just nu praktik på hotell i Göteborg.

– Hotell vore kul. Det är att möta gäster och ge service som jag gillar, säger Emma.

 

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.