Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Gothenburgsessions skapar spelplats för nya band

På Gothenburgsessions finns just nu drygt 60 band och artister med sina låtar. Men många står på kö för att bli inspelade av Max och Tommy.

På Gothenburgsessions finns just nu drygt 60 band och artister med sina låtar. Men många står på kö för att bli inspelade av Max och Tommy. Klicka på bilden för att komma till sidan.

Göteborg är en musikstad med en myllrande mängd band och artister. Några av dem kommer hitta ut till de stora scenerna, men på vägen dit behövs mindre spelställen. Ett sådant är Gothenburgsessions, startat av Max Edstam och Tommy Westers.

Under tre års tid har Max och Tommy filmat och publicerat över 60 sessions med musiker, framför allt från Göteborg. Det är ett fritidsprojekt som vuxit och nu står många band på kö för att bli inspelade och få sin musik publicerad.

– Vi älskar Göteborg och musikscenen här och ville göra något för att lyfta fram alla band som finns. Och vi började göra kortfilmer mest på skoj. Sedan har vi utvecklats och lär oss hela tiden att bli lite bättre, säger Max.

Det fanns redan Mahoganysessions och Berlinsessions och därmed var namnet ganska givet. Det blev Gothenburgsessions . Fram till i dag har det blivit 63 publicerade filmer med framför allt musiker från Göteborgs indie-scen. Ytterligare ett hundratal band har hört av sig och vill göra egna sessions.

Tommy Westers och Max Edstam har hittills publicerat över 60 artister på Gothenburgsessions.

Tommy Westers och Max Edstam har hittills publicerat över 60 artister på Gothenburgsessions.

– Vi gillar att variera oss och göra olika musikstilar. Det har blivit mycket indie, men vi skulle älska att göra till exempel hip-hop. Så länge det inte är stort och kommersiellt utan just ”independent”.

Gothenburgsessions är ett fritidsprojekt. Max jobbar för ett it-företag och Tommy är ungdomsledare i Backa. Kameror och annan inspelningsutrustning har de köpt själva. Inspelningarna sker oftast på söndagar på någon utvald plats.

– Vi tar gärna emot förslag på inspelningsplatser. Den som har en liten butik, kafé eller liknande och vill att vi kommer och spelar in får gärna höra av sig. I början spelade vi in mycket i Majorna, men vi behöver hitta nya platser.

För att musikstaden Göteborg ska fortsätta vara framgångsrik så behövs en mängd scener där mer eller mindre okända artister kan möta sin publik. Det finns många sådana i dag, men innan man blir stor nog för att uppträda på Pustervik eller göra en klubbspelning under Way out West så behövs mindre scener.

Gothenburgsessions fyller ett sådant behov. Dessutom är det kul att titta på för alla som har det minsta intresse av ny musik. Man kan också se bilder från inspelningarna på Facebook-sidan här.

– Det svåraste är att få tiden och pengarna att räcka. Det behöver köpas nya kameror och vi behöver hitta en form att finansiera detta.

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.