Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Götheborg blir kvar i Göteborg

Ostindiefararen Götheborg med fulla segel är en mäktig syn. Photo: Peder Jacobsson

Ostindiefararen Götheborg med fulla segel är en mäktig syn.
Photo: Peder Jacobsson

Ostindiefararen blir kvar i centrala Göteborg. Flera tunga aktörer från näringslivet går samman med staden och regionen för att skapa en ny besöksattraktion som ska stå klar till stadens 400-års jubileum 2021. En kommunikationsplattform förtöjs för gott.

Nån gång i mitten av 80-talet var det en toking som fick med oss ut i hamninloppet för att dyka efter ett gammalt vrak som han påstod låg där. Det var början på historien om ostindiefararens Götheborg återkomst. Nu får den en fast kajplats vid Masthuggskajen, intill Stena Lines färjeterminal.

Den gången var det jag och den numera världsberömde fotografen Paul Hansen som fick nöjet att dyka ner i det grumsiga vattnet ett stycke utanför Nya Älvsborgs fästning. Där hade fartyget Götheborg sjunkit nästan 250 år tidigare och nu hade en grupp eldsjälar fått för sig att bärga det som fanns kvar i leran som inte var uppätet av skeppsmask.

Man såg inte mycket men bottnen var full av porslinsskärvor. Utgrävningarna tog sex år och sedan kom eldsjälarna med en ännu tokigare idé: Vi bygger en kopia i full skala.

Hur bygger man ett 1700-tals fartyg? Jo, med mycket handkraft och rejäla spant.

Hur bygger man ett 1700-tals fartyg? Jo, med mycket handkraft och rejäla spant.

Bygget som tog tio år sammanföll med min första tid på Göteborg & Co då vi byggde upp den internationella PR-verksamheten. Det blev otaliga besök på varvet vid Eriksberg med utländska besökare. Alla blev lika imponerade. Ostindiefararen blev vår ”Sagrada Familia”; ett fascinerande bygge som helst bara skulle fortsätta. Götheborg var vad man på engelska kallar ett ”talking piece”.

Men det blev färdigt och 2005 började nästa kapitel med resan till Kina. En expedition som gjorde större avtryck i det stora landet i öster än vad vi här hemma insåg.

På Huangpofloden i Shanghai Photo: SOIC

På Huangpufloden i Shanghai Photo: SOIC

Flera år senare var jag i Shanghai och hade hotellrums-TV:n påslagen när kvällsnyheterna började. De inleddes av en vinjett med många snabba klippbilder på stora nyhetshändelser. Presidenter, fabriker, raketer flimrade förbi när plötsligt ostindifararen Götheborg på Huangpufloden dök upp i någon sekund. Det kändes stort.

Götheborg hemkomst

Fartyget kommer hem från Kina 2007.

När fartyget kom hem till Göteborg 2007 gjorde samtidigt Kinas president sitt första statsbesök i Sverige och passade på att besöka Volvo som senare köptes av Geely. Enormt uppmärksammat i Kina.

Kinas president Hu Jintao och svenska kungaparet hälsade välkomna hem 2007.

Kinas president Hu Jintao och svenska kungaparet hälsade välkomna hem 2007.

Detta skapar också affärer för besöksnäringen. I år har kinesiska övernattningar på hotellen i Göteborg ökat med cirka 30 procent. Om Volvo-affären blivit verklighet även utan ostindiefararen vet vi inte. Men det vore underligt om den inte spelade en roll.

I måndags började nästa kapitel i fartygets historia. Den har varit till salu en tid, och enligt ordföranden Lars G.Malmer har det funnits intressenter utomlands.

Istället blir det ett konsortium av kända göteborgsföretag – Stena, Elof Hansson, NCC, Riksbyggen, SKF, Volvo AB och Volvo Cars – som tillsammans med Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen som tar över fartyget.

Stor medial exponering blev det i Kina. Här i Hong Kong.

Stor medial exponering blev det i Kina. Här i Hong Kong.

41 miljoner under en 10-års period satsas. Ett besökscenter ska byggas och allt stå klart 2021. Men redan 2018 får fartyget en kajplats på fastlandssidan nära Järntorget i Göteborg.

Sedan dykningarna för 20 år sedan har båten alltså; spelat en stor roll för Göteborgs internationella relationer, berättat en spännande historia, fascinerat hundratusentals besökare (inklusive kungaparet och Kinas president), indirekt genererat tusentals arbetstillfällen och orsakat mycket ståhej i största allmänhet.

Det är alltså inte i första hand en båt som nu ska flyttas ur malpåsen till andra sidan Göta Älv. Det är en kommunikationsplattform.

Till sist kan man inte låta bli att undra vad som hade hänt om det istället för Götheborg varit systerfartyget Riddarhuset som gått på grund den där septemberdagen 1745. Då hade det förmodligen fått vila i frid och ingen hade byggt en kopia som skulle föra dess namn över jorden. Så kan det gå.

Skribenten gläds över att ha hittat porslinsskärvor på botten i mitten av 80-talet.

Skribenten gläds över att ha hittat porslinsskärvor på botten i mitten av 80-talet.

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.