Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Göteborg i internationell media som hållbar förebild

Göteborg är en grön stad och har fått stor uppmärksamhet i internationell media för sitt hållbarhetsarbete. Foto: Anders Wester

Den sista tiden har Göteborgs arbete med hållbarhet fått stor uppmärksamhet ute i världen. Senast i en stor artikel på CNN Travel. Det är en positiv trend som innebär att fler destinationer behöver arbeta med hållbarhet på allvar.

För ett par veckor sedan blev Göteborg för fjärde året i rad utnämnt till världens mest hållbara destination av Global Destination Sustainability Index. Det var en glad överraskning eftersom allt fler städer deltar i undersökningen och kriterierna har blivit hårdare. Köpenhamn som satsat hårt för att vinna under flera år fick bli tvåa efter Göteborg.

Nästa vecka hålls den stora mötesindustrimässan IBTM World i Barcelona. Fler seminarier än någonsin i det späckade programmet har ordet Sustainable i titeln. Göteborg deltar för första gången med en egen monter som naturligtvis är byggt helt av återvunnet material eller sånt som kan återanvändas. Jag återkommer med en rapport från IBTM så småningom.

Nu tänkte jag berätta lite om all den uppmärksamhet som destinationen Göteborg har fått i internationell media tack vare att vi länge arbetat med hållbarhet. Och det är inga små saker.

1. Är detta världens mest framåt-tänkande stad?

Resereportage i stora media brukar inte vinklas på hållbarhet. De handlar i regel om var man kan äta gott, sova fint och uppleva exotiska saker. CNN Travel berättar just om detta, men med perspektiv på hållbarhet. Läs hela reportaget här.

2. Lärdomar från världens mest hållbara stad.

Det är ingen vågad gissning att CNN hade läst artikeln i GQ innan de åkte till Göteborg. Den är skriven av författaren Reif Larsen och publicerades i augusti i år. Ibland imponeras man av hur en duktig reporter lyckas skildra en stad utifrån detaljerna. Reif plockar fram människor och enskildheter för att visa upp en helhetsbild av Göteborg som hållbar stad.

Att Göteborg är tillgängligt digitalt spelar också stor roll för hållbarheten. Foto: Peter Kvarnström

3. Hållbar stad öppen för världen

Sustain Europe är ett magasin och en webbsajt som skriver om miljö och hållbarhet ur flera aspekter. Det tar sin uppgift på allvar och levererar ett långt reportage om Göteborg. Beskriver hur staden arbetar med avfall, energi och trafikfrågor. Låter det tungt? Det är absolut inte så.

4. 30 toppdestinationer som visar på en positiv framtid

Travellemming har låtit en panel av resebloggare rösta fram sina bästa val om man vill resa till en destination som inte drabbats av överturism och gör smarta val för framtiden. Göteborg är sjua på listan och beskrivs: Gothenburg offers the coolest city break on the continent.

Göteborg & Co:s VD Peter Grönberg och kommunfullmäktiges ordförande Anneli Rhedin tog emot utmärkelsen som Europas huvudstad för smart turism.

5. Blir Göteborg nästa huvudstad för smart turism?

Ja, det blev Göteborg förra månaden. Men artikeln i franska Voyageons-autrement skrevs strax innan. Efter utmärkelsen har det kommit fler artiklar i andra media. European Capital of Smart Tourism 2020 är kanske den finaste utmärkelsen som Göteborg har fått inom turism.

Nästa år blir ett genombrottsår för flera destinationer när det gäller hållbarhet. För Göteborgs del kommer huvudstadsåret för smart turism betyda ännu mer internationell uppmärksamhet.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.