Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Göteborg har chans på VM i friidrott 2021

Efter gårdagens beslut från internationella friidrottsförbundet, IAAF, att VM 2019 ska hållas i Doha, Qatar, så finns chansen kvar för Sverige och Göteborg att söka 2021. Men redan under nästa år måste Göteborg har bestämt sig.

– Detta var helt klart ett positivt besked för oss. Nu kan vi fortsätta skissa på hur ett VM i Göteborg kan gå till och vad som behöver göras, säger Max Markusson evenemangschef på Göteborg & Co.

Svenska Friidrottsförbundets generalsekreterare Anders Albertsson är också nöjd med beslutet i går och kommenterar det här i GP. Det viktigaste var att inte både 2019 och 2021 beslutades eller att Barcelona, som tillsammans med amerikanska Eugene, inte tilldelades evenemanget.

– Fast vi känner till IAAF:s ambitioner att lägga ett VM i USA, vilket gör att Eugene som var en kandidat till 2019 säkerligen finns kvar som en tuff konkurrent även 2021, säger Max Markusson.

Det som händer nu är att processen så här långt ska utvärderas och beslut tas om hur Sverige och Göteborg går vidare. Den slutliga ansökan ska lämnas in under 2016 men redan under nästa år behöver en preliminär ansökan lämnas in till IAAF.

Tills dess måste alltså Göteborg ha bestämt sig för att göra de investeringar i arena och omgivningar som behövs ifall Sverige skulle tilldelas evenemanget.

– Detta blir i så fall det största evenemanget någonsin. VM har vuxit i omfattning sedan 1995 och vi kommer att söka smarta lösningar på hur arenan kan omställas på ett hållbart sätt.

Beslutet att lägga VM i Qatar har redan fått kritik. Landslagets läkare ser stora problem med ett maratonlopp i stark värme.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.