Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Göteborg är Sveriges bästa klimatstad

| Inga kommentarer

Goteborg_bastaklimatstad

Göteborg är utsedd till Sveriges bästa klimatstad. Arbetet med hållbarhet har kommit långt och är en stor del av stadens 400-års jubileum. Foto: Beatrice Törnros

Göteborg har utsett till Sveriges klimatstad 2015 av en internationell jury. Värdsnaturfonden, WWF, som delar ut utmärkelsen, lyfter fram stadens klimatmål på både kort och lång sikt.

– Det är naturligtvis jätteroligt. Det betyder att staden blir uppmärksammad men framförallt visar det att Göteborg har bestämt sig för att bli en erkänd grön stad, säger Göran Carstedt, ordförande för Gröna Staden, en av perspektivgrupperna när arbetet med stadens 400-års jubileum 2021 startade.

I fjol nådde inte Göteborg hela vägen fram till finalomången. Men i år blev det både final och förstapris. Enligt juryn imponerar stadens beslut om klimatmål på både kort och långt sikt. Men man lyfter också fram arbetet med att minska invånarnas konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp.

– Nu kan vi vara riktigt stolta över vårt klimatarbete i staden och hur vi har tagit oss an utmaningen, säger Anneli Hulthén, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

Göran Carstedt instämmer i att Göteborg ska känna stolthet. Men att resan mot 2021 och framtiden bara har börjat. Han har lång erfarenhet från ledande befattningar inom internationella organisationer Volvo, IKEA, Det naturliga steget och The Society for Organizational Learning. Han är internationellt flitigt anlitad föreläsare inom miljö- och klimatfrågor. År 2007-2008 var han

Göran Carstedt har lång internationell erfarenhet av hållbarhetsarbete.

Göran Carstedt har lång internationell erfarenhet av hållbarhetsarbete. Foto: Jorma Valkonen

 

Senior Director inom Clinton Climate Initiative, i vilket de 40 största städerna i världen sammanförts av USA:s förre president Bill Clinton, med syftet av minska utsläppen av växthusgaser.

– Om man ska lyckas bli en grön stad så handlar det om att ställa om. Och det gäller att förstå varför. Det finns inget val, vi måste ställa om i hela världen och Göteborg är en del av världen, säger Göran Carstedt.

Enligt Göran Carstedt handlar det om att göra jobbet på hemmaplan och verkligen förstå varför världen måste ställa om. Utmärkelsen Årets klimatstad är ett litet men viktigt delmål mot 2021. Då ska Göteborg göra ett internationellt avtryck som en grön stad. Kanske blir det verklighet redan den 9 april. Då tävlar 17 städer från hela världen om att bli Årets globala klimatsstad. Vilken stad som vinner offentliggörs på en klimatkonferens i Seoul, Sydkorea.

– Jag kan inte bedöma chanserna, men det blir nog svårt. Göteborg har fortfarande mycket att göra. Men det viktigaste är att staden blir uppmärksammad och har visat att man förstår varför man måste ställa om.

Global klimatstad 2014 var Kapstaden och 2013 utsågs Vancouver.

 

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.