Snack om Turism

Nyheter, trender & inspiration om besöksnäringen med Stefan Gadd, Göteborg & Co

Go to sea – en ny turistsäsong i havets tecken

Ingen som besökte Göteborgs centrum sista veckan i februari kunde undgå fiskaren.

Ingen som besökte Göteborgs centrum sista veckan i februari kunde undgå fiskaren.

Sista veckan i februari är normalt ingen högsäsong för besöksnäringen i storstäderna. Men i Göteborg görs ett seriöst försök att ändra på det. Go to sea är en hyllning till havet och en händelse som på sikt ska locka till resor.

Den som besökte Göteborg 24 – 28 februari kunde knappast undgå att se fiskargubben i orange sjöställ med utbredda armar. Han syntes i hela centrala staden. De som åt lunch i någon av de 1 900 matsalarna på stadens skolor och äldreboenden missade troligen inte att det var fisk varje dag den veckan. Inte heller besökarna i shoppingcentret Nordstan som fick veta mycket om havet och vad som finns däruti.

Barnen i alla stadsdelar fick inte bara äta fisk varje dag, utan också lära sig hur de ser ut.

Barnen i alla stadsdelar fick inte bara äta fisk varje dag, utan också lära sig hur de ser ut.

Go to sea är inte ett evenemang eller en festival. Istället kallas det en ”hyllning till havet”. Det kan möjligen göra det lite svårare att marknadsföra för turister. Men det är ett sätt att bygga upp händelsen underifrån. För än så länge engagerar Go to sea främst göteborgarna. Med ett brett program och stort deltagande så bygger det på traditioner och råvaror.

– Alla som är med deltar och bygger evenemanget och en ny reseanledning. Det är inte något vi gör bara för turister, utan det är på riktigt med skolor och äldreboenden i alla stadsdelar och med programmet i Nordstan. Vi jobbar brett med det vi har, säger Birgitta Bergerlind som är projektledare på Göteborg & Co.

Men de som ändå besökte Göteborg under veckan blev välkomnade på Landvetter flygplats och på centralstationen med fisk och ostron. Hela 67 av stadens restauranger gjorde specialmenyer och hotell hade erbjudanden kopplade till Go to sea. Soppköken i containrar var populära liksom ostronbåten på Clarion Post hotell och träningsläger med havets läckerheter på Vrångö. För att nämna några av de många lyckade inslagen.

– Vi håller på och utvärderar årets upplaga och kommer vara klara med en rapport under våren. Efter sommaren ska vi börja planera nästa år, säger Birgitta Bergerlind.

Hittills har marknadsföringen utanför Göteborg varit blygsam. Men det finns flera programpunkter som skulle kunna paketeras som riktigt bra upplevelser för matintresserade turister. Här är några exempel ur årets program:

Champagnelunch med utsikt över Göteborgs hamn. Kan det locka?

Champagnelunch med utsikt över Göteborgs hamn. Kan det locka?

Matvandringen på temat fisk och skaldjur stannade givetvis till hos Gabriels i Feskekôrka.

Matvandringen på temat fisk och skaldjur stannade givetvis till hos Gabriels i Feskekôrka.

  • Champagnelunch på översta våningen i ”Läppstiftet”, skyskrapan vid Göta älv
  • Laga fantastiska sushirätter med José Cerdá från restaurang Hoze
  • Matlagningskurs på Fiskauktionen
  • Torskfestival på Thörnströms privata rum
  • Smaka på stan med matvandring

Vem skulle inte vilja vara med om detta under några dagar i Göteborg? Även om vädret inte alltid är så pålitligt.

Författare: Stefan Gadd

I hela mitt yrkesliv har jag jobbat med press och media. Sedan 1998 är jag presschef på Göteborg & Co och har varit delaktig i den fantastiska utveckling som staden har genomgått som destination under den tiden. Stora evenemang, möten och kongresser, turism och näringslivsfrågor där syftet alltid är att utveckla vår stad så att den blir bättre både för de som besöker den och för oss som lever här. Åsikter och reflektioner som framförs i den här bloggen är mina egna.

Kommentarer är stängda.